Ако обичате телешка опашка, но не знаете как да приготвите това вкусно ястие, тогава ние ще ви помогнем с тази кулинарна дилема.
Може да приготвите телешка опашка варена, печена, да бъде поднесена със зеленчуци и така нататък. В това отношение изборът е лично ваш и зависи от това, какво обичате. Това ястие се е появило за първи път в Италия, като днес то е много обичано и у нас.
Как да готвим телешка опашка?
Необходими продукти:
- 1 телешка опашка;
- 500 г пушени свински кокали;
- 1 средна глава чесън;
- 1 голям лук;
- 400-5000 грама гъби (може и повече, ако обичате);
- 1 ч.ч. червено вино;
- 2-3 дафинови листа;
- 1 ч.л. червен и черен пипер;
- 5 зърна бахар;
- 2-3 карамфилчета;
- олио за запърването;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне на телешка опашка
И така, първата ви задача е да нарежете опашката на няколко парчета, като е добре да направите това именно през съединенията, които лесно могат да бъдат напипани. След това измийте и подсушете всички парчета. Вземете един по-голям тиган, сложете мазнината в него и го загрейте, добавяйки опашката.
Оставете я да се запържи и от двете страни, а след това добавете ситно нарязания лук и чесън, както и всички подправки. Накрая добавете и 1 чаена чаша топла вода, както и виното. Намалете котлона и го оставете да къкри за около 1 часа на слаб огън.
След около час къкрене, добавете всичките пушени кокали. Прехвърлете всичко това в тавичка, добавяйки гъбите. Увийте всичко това във фолио и оставете вашата телешка опашка на 200-220 градуса за около 2 часа. След това запечете ястието на 150 градуса за около 30 минути без фолио. Сервира се заедно с получилото се сосче, като при желанието можете да го сгъстите с малко брашно.
Ако искате, можете да изпечете и домашна питка, която идеално да допълни вкуса на тази вкусна гозба. Също така, ако желаете можете да използвате и доста различни други зеленчуци, като например чушки, тиквички и моркови. Ако искате вашето ястие да е с още по-ароматен сос, тогава можете да добавите малко пресни домати, които са нарязани на кубчета.
И за финал не забравяйте да поднесете това ястие с ароматно греяно червено вино, което е идеалното допълнение на светлите новогодишни празници, както и на всяка зимна вечеря с нашето семейство. Тази рецепта е една от класическите варианти, които още нашите баби са приготвяли с телешките опашки. А вие обичате ли този деликатес и ако да, то как го приготвяте?
А за разнообразие може да хвърлите око и на тези рецепти за свинска опашка.