Сред грузинците съществува народното вярване, че когато Бог е раздавал земята сред народите, те са били заети и въобще не са възнамерявали да участват в това. Седели са и бавно пиели вино, хапвайки сочно барбекю. Господ е бил толкова удивен от това, че решил да подари на Грузия късчето земя, което бил запазил за себе си.
Разбира се, че това е само легенда, но пък за сметка на това с пълна сила може да се каже, че традиционната грузинска кухня е докосната от божиите ръце, защото е невероятно вкусна. Предлагаме ви и вие да се запознаете с тези блюда, които можете да опитате дори да приготвите сами и да удивите семейството си с нещо различно.
С какво е популярна грузинската кухня?
1. Хачапури
Това са хлебни пити от тесто и кашкавал, като е невъзможно да спрете да ги хапвате, защото са невероятно вкусни. Биват различни видове, а именно под формата на лодки с яйца и сирене, под формата на плосък хляб - имеретинско сирене и под формата на тортила - само със сирене.
2. Пхали
Грузинските ястия ще се харесат много на вегетарианците, тъй като голяма част от тях не включват месни продукти, но въпреки това са много вкусни. Пхали представлява паста от варени зеленчуци с дресинг от ягоди, като съставките могат да са зеле, зелен фасул, патладжан, цвекло и спанак. Маже се на филия и се хапва като лека закуска или предястие.
3. Лобио
Реално това е грузински варен боб, като начините за приготвянето му са различни във всеки регион, а именно се различават сортовете боб и подправките, с които се овкусява. Сервира се традиционно с домашно приготвен хляб.
4. Сациви с пиле
Това е безумно вкусно и нежно пилешко месо, което се овкусява богато с орехов сос и е едно от най-популярните грузински блюда по света. Именно букета от източни подправки прави това ястие толкова сочно, задоволявайки капризния вкус дори най-големите гурмани.
5. Чахохбили
Пилето по грузински е част от традиционната кухня, като тази яхния се приготвя от пилешко месо, но може да се използва и фазан. Именно подправката хмели сунели прави това блюдо толкова разкошно.
6. Харчо
Гъста, пикантна, богата и ароматна телешка супа с ядки, сливи, билки и чесън. Първоначално в рецептата се използва говеждо месо, но можете да приготвите харчо с агнешко или с пилешко месо.
7. Хинкали
Това е едно от най-известните ястия в грузинската кухня, като реално представлява варено тесто с плънка от месо, което може да е свинско, телешко или агнешко. Прилича на малко "чувалче, което се вари и може да се поднася както студено, така и горещо.
8. Аджапсандали
Сочни патладжани, червени чушки, ароматни моркови, захарни домати, лук, чесън, ароматни билки и подправки - всички тези цветове и аромати са преплетени в едно ястие, наречено аджапсандали. Зеленчуците в него се задушават в голям чугунен казан без добавяне на вода, а на следващия ден ястието е божествено вкусно.
9. Чакапули
Традиционно грузинско ястие със сочно и крехко задушено телешко или агнешко месо. Овкусява се богато с естрагон, сливи, бяло сухо вино, кориандър, чесън и сол, като именно тези ингредиенти му помагат да разкрие невероятния си вкус.
10. Гозинаки
Традиционен грузински десерт, който винаги се поднася на връх новата година, като се готви много лесно. Основните съставки са само мед и орехи, но пък за сметка на това е божествено вкусно.
Един от проблемите за приготвянето на грузинската кухня е това, че те често ползват доста специфични подправки, като именно те способстват за разкриването на богатия вкус на всички ингредиенти. Въпреки това винаги може да експериментирате и да опитате да разнообразите домашната си кухня, приготвяйки вкусните и ароматни традиционни грузински ястия.