Ако сте ценители на кулинарните изкушения, тогава със сигурност трябва да посетите Хърватия. Тяхната традиционна кухня има вековна история, като днес всеки регион дори има леки различия при приготвянето на различните хърватски рецепти. Туристите ще останат очаровани от невероятните вкусотии, които хърватската кухня може да им предложи.
Особености на хърватската кухня
1. Регионални различия - съвременната хърватска кухня се различава в различните региони - Истрия, Далмация, Дубровник, Славония, Лика, Подравина, Медимурска, Хърватско Загорие;
2. Простотата и невероятният вкус - всички ястия, които са част от хърватската кухня, се отличават със своята лекота на приготвяне, но за сметка на това имат много плътен, наситен и божествен вкус;
3. Истинска любов към сирената - ако се запознаете по-подробно с хърватската кухня, тогава ще забележите и сами, че тук сирената са на особена почит и кулинарно изкушение, което местните обожават;
4. Изобилие от качествени алкохолни напитки - най-популярните са: младо домашно вино, сливова ракия, комовица (различни видове ракия с билки), вино (бяло, червено, розе), местна бира.
Ако трябва да характеризираме накратко хърватската кухня, то ще кажем, че голяма част от ястията приличат на типична средиземноморска кухня. В същото време хранителните навици на местните жители се сравняват с тези на Западна Европа. Факт е, че закуските тук са много обилни и засищащи, като често включват различни видове сандвичи, шунка, сирене, салам, яйца, сладкиши и чаша силно кафе.
Обядът е цял набор от ястия, включително супа, гарнитура, месо или риба, от които да избирате, като накрая всичко завършва с десерт.
Традиционно меню от хърватската кухня включва:
1. Пршут - това е местна шунка, която се приготвя от свинско, което е сушено или пушено над дървени въглища. Традиционно то се сервира тънко нарязано със сирене, маслини или пъпеш;
2. Пажко сирене - твърдо сирене, което се приготвя от овче мляко с билки и зехтин, а също така е един от символите на Хърватия. Произвежда се главно във фабриките на остров Паг;
3. Бродет - рибена чорба и едно от любимите ястие на местните. Това реално е гъста яхния, която се приготвя с няколко видове риба, ароматни подправки и вино;
4. Чевапчичи - пържени котлети, които се сервират с различна гарнитура, като например пържени картофи или задушени зеленчуци;
5. Сарми - зелеви листа, които имат плънка от ориз с кайма или с различни задушени зеленчуци;
6. Загорска Джуха - гъста супа, приготвена от картофи, червен пипер, бекон, лук и чесън със заквасена сметана. Понякога към нея се добавят гъби;
7. Бурек - пай от бутер тесто, като плънката може да е картофи, сирене или месо;
8. Рижот - апетитно черно ризото с морски дарове и сепия;
9. Щрудел - прилича малко на виенския, но в него вместо плънка от ябълки се слага пълнеж от ядки и мед, като всичко се поръсва с пудра захар;
10. Манештра - гъста супа с царевица, грах и боб, ечемик, пушени и колбаси, копър и кисело зеле;
Хърватската кухня се счита за невероятно здравословна, тъй като се основава на средиземноморската и централноевропейската кухня. Въпреки това обаче тя е невероятно вкусна и всеки турист е длъжен да опита поне 3 от техните традиционни ястия.