Edin.bg»Статии»Вкусно»Заливка за мусака - няколко перфектни варианта

Заливка за мусака - няколко перфектни варианта

Заливка за мусака - няколко перфектни варианта

Едва ли има някой, който не е чувал крилатата мисъл, че всяка домакиня у нас трябва да може да приготвя баница и табиетлийска мусака.

Тези две ястия са традиционни и обичани от всеки българин. Мусаката е известна с това, че за да стане особено вкусна е важно как ще бъде направена заливката.

Идеалната заливка за мусака трябва да е пухкава, кремообразна като структура, със златиста коричка и сочна.

Видове заливки за мусака

В опитите да се постигне идеален резултат са родени различни видове заливки за мусака. У нас е позната заливката с кисело мляко, яйца и брашно в различни вариации, но заливка може да се направи и с готварска сметана, към която се добавя масло или яйце.

Киселото мляко пък може да бъде заменено с прясно, като най-често този вариант се използва когато заливката се прави със сос бешамел, при който се ползва прясно мляко.

Заливката се явява в различни вариации и според използваните подправки. Най-често това са копър, чесън, черен и червен пипер, понякога пресен спанак, магданоз. С вкусна заливка може да превърнете в неустоимо ястие дори и постната мусака.

Вкусни рецепти за заливка за мусака

Заливка за мусака с кисело мляко

Заливка за мусака с кисело мляко

Това е добре познатата основна заливка за мусака, към която обаче са добавени някои подправки, които придават на заливката нужната пухкавост и мекота.

Необходими продукти:

- 1 кофичка кисело мляко

- 2 яйца

- 2 супени лъжици брашно

- 1 чаена лъжичка сода за пухкава заливка

- Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В дълбок съд са разбиват яйцата със солта и черния пипер. Содата се угасява в киселото мляко и се добавя с бъркане, така че да се получи хомогенна смес. Брашното също се добавя постепенно, до получаване на гладка маса. Заливката се разстила върху изпечената вече мусака и се връща за запичане до получаване на хрупкава коричка.

Мусаката с кисело мляко и чесън и тази с кисело мляко и копър следва стъпките на основната заливка за мусака, като към съставките се добавят 3 скилидки пресован чесън и съответно 2 супени лъжици нарязан на ситно пресен копър. Ако пресният копър се замени с 200 грама пресен спанак, нарязан на ситно, се получава заливка с кисело мляко и пресен спанак.

Заливка за мусака с прясно мляко

Заливка за мусака с прясно мляко

Необходими продукти:

- 4 яйца

- 100 грама брашно

- 500 милилитра прясно мляко

Приготвяне:

В дълбок съд се разбиват яйцата до получаване на гладка смес. В прясното мляко се размива брашното и се добавя към яйцата. Следват подправки - сол и черен пипер на вкус. Заливката трябва да бъде разбита така, че да няма бучки от брашното в нея. Гъстотата на заливката може да се регулира по желание като се добави допълнително прясно мляко.

Готовата заливка за мусака се разлива равномерно върху изпечената мусака и се допича до златисто.

Вижте и нашите изпитани трикове за перфектна мусака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest