Едва ли има някой, който не е чувал крилатата мисъл, че всяка домакиня у нас трябва да може да приготвя баница и табиетлийска мусака.
Тези две ястия са традиционни и обичани от всеки българин. Мусаката е известна с това, че за да стане особено вкусна е важно как ще бъде направена заливката.
Идеалната заливка за мусака трябва да е пухкава, кремообразна като структура, със златиста коричка и сочна.
Видове заливки за мусака
В опитите да се постигне идеален резултат са родени различни видове заливки за мусака. У нас е позната заливката с кисело мляко, яйца и брашно в различни вариации, но заливка може да се направи и с готварска сметана, към която се добавя масло или яйце.
Киселото мляко пък може да бъде заменено с прясно, като най-често този вариант се използва когато заливката се прави със сос бешамел, при който се ползва прясно мляко.
Заливката се явява в различни вариации и според използваните подправки. Най-често това са копър, чесън, черен и червен пипер, понякога пресен спанак, магданоз. С вкусна заливка може да превърнете в неустоимо ястие дори и постната мусака.
Вкусни рецепти за заливка за мусака
Заливка за мусака с кисело мляко
Това е добре познатата основна заливка за мусака, към която обаче са добавени някои подправки, които придават на заливката нужната пухкавост и мекота.
Необходими продукти:
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 яйца
- 2 супени лъжици брашно
- 1 чаена лъжичка сода за пухкава заливка
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
В дълбок съд са разбиват яйцата със солта и черния пипер. Содата се угасява в киселото мляко и се добавя с бъркане, така че да се получи хомогенна смес. Брашното също се добавя постепенно, до получаване на гладка маса. Заливката се разстила върху изпечената вече мусака и се връща за запичане до получаване на хрупкава коричка.
Мусаката с кисело мляко и чесън и тази с кисело мляко и копър следва стъпките на основната заливка за мусака, като към съставките се добавят 3 скилидки пресован чесън и съответно 2 супени лъжици нарязан на ситно пресен копър. Ако пресният копър се замени с 200 грама пресен спанак, нарязан на ситно, се получава заливка с кисело мляко и пресен спанак.
Заливка за мусака с прясно мляко
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 100 грама брашно
- 500 милилитра прясно мляко
Приготвяне:
В дълбок съд се разбиват яйцата до получаване на гладка смес. В прясното мляко се размива брашното и се добавя към яйцата. Следват подправки - сол и черен пипер на вкус. Заливката трябва да бъде разбита така, че да няма бучки от брашното в нея. Гъстотата на заливката може да се регулира по желание като се добави допълнително прясно мляко.
Готовата заливка за мусака се разлива равномерно върху изпечената мусака и се допича до златисто.
Вижте и нашите изпитани трикове за перфектна мусака или опитай и другите ни предложения за мусака като тази класическа българска мусака.