Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Постна мусака без заливка

Постна мусака без заливка

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Страхотна мусака, която ще се хареса на всички вегетарианци"

Необходими продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • масло - ½ ч.ч.
  • тиквички - 2 бр.
  • чушки - 5 - 6 бр.
  • домати - 5 - 6 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - ½ глава
  • брашно - 1 с.л.
  • вино - 1 малка чаша
  • черен пипер - няколко зърна
  • червен пипер - ½ лъжичка
  • сол
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се обелват, нарязват се на филии, посоляват се и след 30 мин. се отцеждат от горчивия сок. Изпържват се в силно загрятото растително масло до полуготовност.

Тиквичките се нарязват на филии и се изпържват леко. Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето и се нарязват, а доматите се нарязват на кръгчета.

В малка тавичка се нареждат последователно патладжани, пиперки и тиквички, а между редовете се слагат нарязаните лук, чесън и магданоз, черният пипер и доматите.

Ястието се покрива с останалите домати, смесени с мазнината от пърженето и посолени на вкус.

Печем мусаката в умерена фурна 25 – 30 мин. като се долива отстрани виното. Брашното се размива в студена вода и се изсипва равномерно върху ястието, което се наръсва с червения пипер и се пече още десетина минути.

Поднася готовата постна мусака със салата от картофи.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: