Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с патладжан и пухкава заливка

Мусака с патладжан и пухкава заливка

редакция:
MarianeMariane
Новак
69447
Мусака с патладжан и пухкава заливка
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Не само картофена мусака обичаме, а и такава с патладжани, защото стана разкошна патладжанена мусака."

Необходими продукти

  • патладжани - 3 - 4 бр.
  • сол
  • олио - 7 - 8 с.л.
  • лук - 2 - 3 глави
  • масло - 2 с.л.
  • целина - 1 глава
  • домати - 2 бр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • магданоз - 1 връзка
  • яйца - 3 - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните на колелца, посолете ги и ги оставете да пуснат горчивия сок, след което ги изпържете в загрятото олио от двете страни.

В отделен съд запържете до омекване ситно нарязаните глави лук. Когато лукът омекне, прибавете целината, нарязана на тънки филийки и доматите, нарязани на кубчета. Гответе до изпаряване на водата от доматите, добавете чесън и ситно нарязан магданоз и свалете от котлона.

В подходяща тавичка сложете ред патладжани. Отгоре покрийте с лучената смес с магданоз и покрийте с останалите патладжани.

Запечете мусаката с патладжан в загрята на 180 градуса фурна почти до готовност. Залейте с яйцата, разбити в прясното мляко и върнете обратно във фурната докато заливката на мусаката се запече.

Получава се разкошна патладжанена мусака, от която можете да си хапнете и повече от едно парче без никакви угризения.

Вижте също как се прави много вкусна мусака и опитайте непременно нашите запеканки с патладжан.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: