Факт е, че Италия може да се похвали с една от най-популярните кухни в света. Емблематичната пица и неустоимата паста могат да се намерят навсякъде и са класическа италианската храна, но това далече не е всичко, което Италия предлага по отношение на храната.
Тайните на автентичната селска кухня в Италия
Италианската кухня е толкова популярна по света, защото има за своя основа селската храна, върху която стъпва, създавайки и шедьоври, немислими без всичко това, от което тръгва традицията в приготвянето на храна в Италия.
Простота на типичните италиански продукти
Типичната селска кухня в Италия се характеризира със своята простота. Състои се най-често от само няколко съставки, но с отлично качество. За да се подобри вкуса не се добавя нищо, просто се избират по-качествени продукти.
С малко месо и риба
По-малко месо е друга от тайните на селската италианска храна. Традиционно присъстват плодовете и зеленчуците, което е характерно за средиземноморската кухня, което я прави толкова здравословна.
Зехтинът
Зехтинът е основна мазнина и видовете, които се правят, са много. Тайната е да бъде с високо качество и да се използва конкретна марка а съответното ястие.
Доматеният сос
Доматеният сос, който е основна съставка на селската храна, трябва да бъде пресен, току-що приготвен. Към него се добавят билките.
Оризът за ризото
Обикновеният дългозърнест ориз никога няма да намери място в ризотото в традиционната италианска кухня. Оризът за ризото съдържа много нишесте и това е тайната на вкусното италианско ястие.
Пастата в Италия
В традиционната италианска кухня пастата се вари с много вода, но всеки 100 грама продукт трябва да се предвиди 1 литър вода. Тя продължава да се готви и малко след като е свалена от огъня.
Най-старите италиански селски ястия
Италианският хляб
Хлябът е сред най-старите храни, приготвяни в Италия. Pane е названието на хляба в Италия и се прави в огромно разнообразие. У нас най-популярна е фокачата, която е вариант на традиционния плосък селски хляб и пицата. Прави се с маслини, сирене, колбас.
Италианска селска зимна супа
Италианската селска супа риболита с хляб, зеле и боб е много популярна проста храна, която се е приготвяла още от Средновековието. Тя е осигурявала вкусна и питателна храна за бедните слоеве на населението, засищайки за дълго време.
Полента
За да стане ясно какво представлява тази много семпла селска храна, трябва да се каже, че у нас тя се нарича качамак. Прави се само от брашно, вода и масло и се консумира както топла, така и студена. Непретенциозна, но много вкусна храна, която се приготвя в този вид с царевично брашно от 200 години, но преди това се е правела с брашно от просо, елда и дори кестеново брашно.
Можем да добавим ризото с шафран, пищна лазаня, паста, пица и ще получим представа за разнообразието и вкуса на традиционната селска кухня в Италия. Тя принадлежи към средиземноморския тип хранене, който се счита за най-добър и здравословен в световен мащаб.