Edin.bg»Класически сосове за паста

Класически сосове за паста

Класически сосове за паста

Има много различни сосове за различните видове паста. Обикновено сосовете за паста попадат в следните категории:

Доматени сосове за паста

За сосове на доматена основа домашните готвачи използват консерва домати или пресни домати като основна съставка и добавят други съставки, за да овкусят соса. Червените сосове включват сос за пица, сос маринара, сос помодоро и арабиата. Тези сосове работят най-добре с паста във формата на тръбички, като пене.

Месни сосове за паста

Сосовете за паста на основата на месо, като болонезе, са дълго кипящи сосове с месо и често съдържат италианска наденица, телешка кайма или панчета като основна съставка. Месните сосове могат да включват и морски дарове, като месо от миди за сос от миди. Тези по-калорични сосове работят най-добре с плоска паста, подобна на юфка като парпарделе.

Кремообразни сосове за паста

Сосове за паста

Сосовете на основата на сметана изискват комбинация от сметана и сирене, за да се получи богат сос. Популярен сметанов сос е алфредо.

Сосове за паста със сирене

Тези любими сосове за паста обикновено се комбинират голямо количество пармезан със сметана или вода от варенето на пастата. Сосовете на базата на сирене включват Карбонара (комбинация от сирене, вода от пастата, жълтъци и бекон) и Качо е Пепе (Cacio e Peppe) (сирене и черен пипер).

Сосове за паста със зехтин

Този вид сос използва зехтин като основа. Дресингите на маслена основа включват песто, което съдържа пресен босилек и кедрови ядки, и aglio e olio – комбинация от зехтин и чесън. Други примери включват бяло вино или червен винен оцет за салати с паста.

Маслени сосове за паста

Класически сосове за паста

Маслените сосове обикновено изискват запечено масло и ароматизиращи добавки, като градински чай или лимонов сок. Тези прости сосове са идеални за по-тежка паста като равиоли.

Ето и няколко класически соса за паста, с които да приготвите вкусни италиански изкушения и с която да впечатлите всички около вас:

Сос Болонезе

Болонезе е международното име на ragù alla Bolognese, дълго кипящ италиански месен сос, който традиционно се използва за лазаня и талиатели. Сосът Болонезе започва с основа от Софрито - ароматни зеленчуци като лук, морков и целина, които се запържват в зехтин, докато омекнат. Добавете смляно или нарязано на кубчета месо (като смляно говеждо месо, панчета, италианска наденица или кайма). Накрая добавете червено вино, пилешки бульон и смлени домати или доматено пюре, образуващи течността за задушаване.

Сос Карбонара

Класически сосове за паста

Спагети ала Карбонара са италианско ястие с паста, приготвено със сос от жълтъци и хрупкав бекон. Спагетите се сваряват във вряща подсолена вода. Беконът се нарязва на не много ситно и се запържва в сгорещен тиган. Отцедената паста се сипва в тигана при бекона, сипва се малко от водата от варенето, за да спре процесът на пържене, разбърква се добре и се овкусява със сол и черен пипер. Жълтъците се разбиват. Пастата се дръпва от огъня и тогава те се добавят към нея. Разбърква се добре, разпределя се в чинии и се поръсва с настърганото сирене Пекорино. Карбонара е добър избор за дълга паста, като ригатони, лингвини и фетучини.

Сос Маринара

Маринара е червен сос, състоящ се от зехтин, чесън, домати и билки. Лукът може понякога да се добавя към комбинацията от тези съставки и също така може да се трансформира в друг сос като Арабиата или Путанеска с добавяне на различни съставки. Поради своята простота Маринарата действа като универсална основа за много италиански ястия. Произхожда от Неапол в Южна Италия, а името ѝ произлиза от италианската дума за моряци. Някои казват, че е кръстена на моряците, защото съставките на Маринарата не се развалят лесно и сосът може да се приготви за приблизително същото време, за което се сварява пастата. Така двете неща правят ароматна и евтина храна за моряците по време на техните пътувания.

Сос за паста Арабиата

В голям съд загрейте зехтина на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и счукания чесън и гответе, докато омекнат и станат прозрачни. Добавете нарязаните домати, солта, захарта, сушения босилек, сушения риган, дафиновия лист и прясно смления черен пипер.

Оставете сместа да къкри и намалете температурата на котлона. Оставете я да се готви непокрита, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция. След като сосът за паста се свари, опитайте и ако е необходимо, коригирайте подправките. Отстранете дафиновия лист преди сервиране.

Разгледайте и тези класически сосове за спагети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest