Edin.bg»Статии»Вкусно»Класически десерти и сладкиши с праскови от цял свят

Класически десерти и сладкиши с праскови от цял свят

Класически десерти и сладкиши с праскови от цял свят

Прасковите са сред най-желаните и обичани летни плодове заради невероятната им сочност и сладост. Най-напред те се консумират пресни, създавайки насладата за сетивата, която създават. Не по-малко атрактивни са и в различни рецепти за сладкиши и десерти, които идват от цял свят.

Ето две неочаквани, но класически предложения за десерти с праскови.

Лесен италиански десерт с праскови, сметана и маскарпоне

Този италиански десерт бързо става класика сред любителите на сладките изкушения щом веднъж го опитат.

Представлява комбинация от бързо задушени праскови, бисквитени трохи и гладка плънка.

Особеното на десерта е, че се сервира в чаши и е идеална опция за края на вечерята или като лакомство през уикенда.

Изпълнение на десерта:

Избират се праскови според броя на подготвяните чаши, обелват се и се нарязват на парчета. Сваряват се в тенджера с малко захар, докато сместа се сгъсти и добие вид на сладко. Трябва да се охлади преди да се приготви десерта.

Отделно се разбиват сметана и маскарпоне и се смесват, до получаване на гладка, кремообразна смес, наподобяваща глазура.

В подготвените чаши се реди десертът като се започне с праскови, сметана, добавят се и бисквитки и накрая се завършва с плодове.

Десертът се охлажда преди поднасяне.

Вариации на десерта:

През зимата същият италиански десерт с праскови може да се изпълни и със сладко от праскови.

Може да се направи и здравословен вариант като захарта се замени с мед или друг здравословен подсладител.

Класически десерти и сладкиши с праскови от цял свят

Арабски десерт с праскови

Десертът се прави с праскови, които се пълнят с фурми. Сладкото изкушение е подходящо за тези, които наред с удоволствието от консумирането на праскови искат да запазят и фигурата си. Ползите от фурмите са от витамините и минералите в тях.

Необходими съставки за десерта:

- 4 узрели праскови

- 100 грама сушени фурми

- Шепа орехи

- ½ чаена лъжичка канела

- 1 портокал

- 2-3 супени лъжици зелен чай

- Пудра захар за сервира

Приготвяне:

Орехите се изпичат в тава за 5 минути и се премахват кожичките от тях, докато са топли като се търкат, увити в кърпа. След това се смилат и се смесват с изчистените от костилки фурми.

Кората на портокала се рендосва на ситно ренде, а сокът му се изцежда.

Смесват се плънката от нарязани с ситно фурми и орехи с портокаловата кора, сока, чая и канелата до еднородна смес.

Прасковите се режат на две половинки, изчистват се и се изрязва вътрешната им част кръст на кръст.

Класически десерти и сладкиши с праскови от цял свят

Получават се малки отворчета, които се пълнят с плънка, и се запарват за 20 минути.

Половинките праскови се поставят в чиния, изстудяват се за 15 минути и се поръсват с пудра захар.

Клафути с праскови от Франция

Франският плодов десерт се приготвя по-често с череши, но вариантът с праскови е неочаквано ароматен и вкусен. Това предложение идва от региона Лимузен във Франция и за него са необходими следните продукти:

- 5 яйца

- ½ чаша брашно

- 1 чаша заквасена сметана

- 1 чаша мляко

- 1 чаша захар

- 1 чаена лъжичка ванилия

- ½ чаена лъжичка сол

- ½ килограм праскови

- пудра захар за поръсване

Класически десерти и сладкиши с праскови от цял свят

Приготвяне:

Яйцата се разбиват и към тях се прибавя брашното. След това се слагат последователно заквасената сметана, млякото, захарта, ванилията и солта и се разбърква до хомогенна смес.

Измитите, почистени и нарязани на едри парчета праскови се редят в тава и се заливат със сместа.

Сладкишът с праскови се пече на 180 градуса 30 минути.

След като се извади се поръсва с пудра захар.

Ако и вие сте любители на чудните плодови десерти, опитайте още:

- сочна торта с праскови;

- кремчета с праскови;

- и други сладости с праскови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest