Прасковите са сред най-желаните и обичани летни плодове заради невероятната им сочност и сладост. Най-напред те се консумират пресни, създавайки насладата за сетивата, която създават. Не по-малко атрактивни са и в различни рецепти за сладкиши и десерти, които идват от цял свят.
Ето две неочаквани, но класически предложения за десерти с праскови.
Лесен италиански десерт с праскови, сметана и маскарпоне
Този италиански десерт бързо става класика сред любителите на сладките изкушения щом веднъж го опитат.
Представлява комбинация от бързо задушени праскови, бисквитени трохи и гладка плънка.
Особеното на десерта е, че се сервира в чаши и е идеална опция за края на вечерята или като лакомство през уикенда.
Изпълнение на десерта:
Избират се праскови според броя на подготвяните чаши, обелват се и се нарязват на парчета. Сваряват се в тенджера с малко захар, докато сместа се сгъсти и добие вид на сладко. Трябва да се охлади преди да се приготви десерта.
Отделно се разбиват сметана и маскарпоне и се смесват, до получаване на гладка, кремообразна смес, наподобяваща глазура.
В подготвените чаши се реди десертът като се започне с праскови, сметана, добавят се и бисквитки и накрая се завършва с плодове.
Десертът се охлажда преди поднасяне.
Вариации на десерта:
През зимата същият италиански десерт с праскови може да се изпълни и със сладко от праскови.
Може да се направи и здравословен вариант като захарта се замени с мед или друг здравословен подсладител.
Арабски десерт с праскови
Десертът се прави с праскови, които се пълнят с фурми. Сладкото изкушение е подходящо за тези, които наред с удоволствието от консумирането на праскови искат да запазят и фигурата си. Ползите от фурмите са от витамините и минералите в тях.
Необходими съставки за десерта:
- 4 узрели праскови
- 100 грама сушени фурми
- Шепа орехи
- ½ чаена лъжичка канела
- 1 портокал
- 2-3 супени лъжици зелен чай
- Пудра захар за сервира
Приготвяне:
Орехите се изпичат в тава за 5 минути и се премахват кожичките от тях, докато са топли като се търкат, увити в кърпа. След това се смилат и се смесват с изчистените от костилки фурми.
Кората на портокала се рендосва на ситно ренде, а сокът му се изцежда.
Смесват се плънката от нарязани с ситно фурми и орехи с портокаловата кора, сока, чая и канелата до еднородна смес.
Прасковите се режат на две половинки, изчистват се и се изрязва вътрешната им част кръст на кръст.
Получават се малки отворчета, които се пълнят с плънка, и се запарват за 20 минути.
Половинките праскови се поставят в чиния, изстудяват се за 15 минути и се поръсват с пудра захар.
Клафути с праскови от Франция
Франският плодов десерт се приготвя по-често с череши, но вариантът с праскови е неочаквано ароматен и вкусен. Това предложение идва от региона Лимузен във Франция и за него са необходими следните продукти:
- 5 яйца
- ½ чаша брашно
- 1 чаша заквасена сметана
- 1 чаша мляко
- 1 чаша захар
- 1 чаена лъжичка ванилия
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ килограм праскови
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя брашното. След това се слагат последователно заквасената сметана, млякото, захарта, ванилията и солта и се разбърква до хомогенна смес.
Измитите, почистени и нарязани на едри парчета праскови се редят в тава и се заливат със сместа.
Сладкишът с праскови се пече на 180 градуса 30 минути.
След като се извади се поръсва с пудра захар.
Ако и вие сте любители на чудните плодови десерти, опитайте още:
- и други сладости с праскови.