Начин на приготвяне
Измийте добре заека и го подсушете.
За плънката почистете гъбите и ги нарежете на едро.
Настържете моркова на едро ренде.
Попарете вътрешностите на заека и ги нарежете на ситно заедно с лука.
Запържете лука и половината гъби. Добавете след това вътрешностите на заека, ориза и подправките.
Сипете гореща вода и бъркайте, докато оризът я поеме.
Напълнете заека с плънката и го зашийте.
Нарежете картофите, морковите и лука на едро.
Смесете ги със заделените гъби и ги овкусете с подправките.
Сложете всички зеленчуци в глинен гювеч, добавете заека отгоре и го намажете със смесените предварително масло и чесън.
Затворете съда с капака и го сложете за около 5 часа на 140 градуса.
Отворете след това съда и оставете печения заек да хване коричка.
Поднесете целия печен заек в гювеч за най-специалния празник.