Цял печен заек в гювеч

Цял печен заек в гювеч
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
6
"Всеки специален празник заслужава да бъде отбелязан с един печен заек в гювеч"

Необходими продукти

  • заек - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • гъби - 400 г
  • лук - 1 глава
  • картофи - 5 бр.
  • моркови - 5 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • краве масло - 100 г меко
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч. гореща
  • черен пипер - млян
  • червен пипер
  • чубрица
  • дафинов лист - 2 листа
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре заека и го подсушете.

За плънката почистете гъбите и ги нарежете на едро.

Настържете моркова на едро ренде.

Попарете вътрешностите на заека и ги нарежете на ситно заедно с лука.

Запържете лука и половината гъби. Добавете след това вътрешностите на заека, ориза и подправките.

Сипете гореща вода и бъркайте, докато оризът я поеме.

Напълнете заека с плънката и го зашийте.

Нарежете картофите, морковите и лука на едро.

Смесете ги със заделените гъби и ги овкусете с подправките.

Сложете всички зеленчуци в глинен гювеч, добавете заека отгоре и го намажете със смесените предварително масло и чесън.

Затворете съда с капака и го сложете за около 5 часа на 140 градуса.

Отворете след това съда и оставете печения заек да хване коричка.

Поднесете целия печен заек в гювеч за най-специалния празник.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: