Майсторски печен заек

Майсторски печен заек
Снимка: Сергей Анчев
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
260 мин.
Общо
305 мин.
Порции
8
"Поканете гости и заедно се насладете на този майсторски печен заек"

Необходими продукти

  • пушено свинско месо - 250 г
  • заек - 1 бр.
  • кромид лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 8 бр.
  • целина - 2 стръка
  • чушки - 1 бр. червена
  • лимони - 1 бр.
  • ябълки - 1 бр.
  • бяло вино - 1 ч.ч. сухо
  • бульон - 2 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • растителна мазнина - 4 с.л.
  • девесил - 1 стрък
  • розмарин - клонче
  • джоджен - 1 стрък
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Осолете целия заек хубаво отвътре и отвън и го намажете с мазнина, лимонов сок и червен пипер.

Задушете в дълбок тиган с малко мазнина нарязаните на дребно целина, чушка, ябълка, лук и пушено месо.

Изсипете ориза, лимоновия сок, бульона и черния пипер и оставете плънката да къкри на огъня.

Напълнете заека с нея, сложете го в голяма намазнена тава и го зашийте добре.

Сипете виното и добавете останалите подправки.

Завийте пълнения заек с алуминиево фолио и го сложете да се пече на около 140 °C за 4 часа.

След първите 2 часа добавете към печения заек и предварително обелените цели картофи и нарязаните на две части моркови - овкусете ги със сол.

Махнете фолиото след това и оставете заека на около 200 °C за още 20 минути.

Насладете се на този майсторски печен заек.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: