Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Печен заек (ретро рецепта)

Печен заек (ретро рецепта)

MarianeMariane
Новак
6944
Печен заек (ретро рецепта)
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Ретрото печен заек, който направо се топи в устата - това си е истинска класика"

Необходими продукти

  • заек - 1 бр.
  • оцет
  • сланина - 200 г опушена
  • масло - 4 - 5 с.л.
  • лук - 3 глави
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • черен пипер
  • сол
  • лимони - 1/2 кора
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме заека, посоляваме го и го накисваме в равни части вода и оцет за едно денонощие поне.

След това го изплакваме и го шпиковаме с нарязаната на ивици опушена сланина.

В отделен съд запържваме в маслото ситно нарязаните глави лук. Изсипваме лука в тава, отгоре поставяме заека и заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода.

Овкусяваме със сол, черен пипер и дафинов лист, както и настърганата лимонена кора.

Печем заека в загрята на 180 градуса фурна за около 70 минути, след което прибавяме към соса от месото брашното, размито с малко вода, и печем поне още 40 минути или до готовност на заека.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: