Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Яхния»Яхния от заек по селски

Яхния от заек по селски

MarianeMariane
Новак
6944
Яхния от заек по селски
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Заешка яхния, които всички толкова обичаме да си похапваме"

Необходими продукти

  • заек - 1/2 бр.
  • вино - 300 мл бяло
  • оцет - 300 мл ябълков
  • сол
  • черен пипер
  • лук - 1 глава
  • дафинови листа - 1 бр.
  • сланина - 100 г
  • масло - 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • вино - 1/2 ч.ч. бяло
  • магданоз - 1/2 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • гъби - 150 г печурки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се нарязва на парчета и се накисва в смес от вино и оцет. Ако течността не стига да я покрие, се добавя и малко студена вода. Слагат се подправките и едро нарязаната глава лук. Заекът се остава да се маринова поне едно денонощие.

На другия ден се загрява маслото, добавя се нарязана сланина и се запържва за кратко. Когато сланината се поразтопи, се добавя брашното, запържва се до тъмно златисто.

Поставят се парчетата заешко месо, залива се с виното. Запръжката се разрежда с 4 ч.ч. вода. Прибавя се сол, червен пипер, нарязаните на дребно гъби и ситно нарязан магданоз.

Яхнията се оставя да се готви на тих огън около 90 минути. Когато сосът изври наполовина и месото омекне - е готова.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за печен заек, вкусно заешко с картофи или нашата заешка чорба.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: