Edin.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Яхния»Попска яхния с див заек

Попска яхния с див заек

Попска яхния с див заек
09/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10
"Богата попска яхния, която с удоволствие и гордост сервираме на масата"

Необходими Продукти

  • дивечово месо - 1 див заек
  • лук - 1. 5 кг арпаджик, едър
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 5 глави
  • домати - 1 ч.ч. стерилизирани
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 2 к.ч. растително
  • масло - 50 г краве
  • вино - 1 ч.ч. червено
  • дафинов лист - 3 бр.
  • черен пипер - 20 зърна
  • бахар - 5 зърна
  • магданоз - ½ връзка
  • сол - на вкус
  • бульон - 2 ч.ч. или вода
  • За маринатата
  • вода - 1 л
  • оцет - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 глава, почистен
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1/8 глава
  • черен пипер - 10 зърна
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете марината за дивечово месо от водата, оцета, нарязаните на едро лук, морков, целина и скилидки чесън, зърната черен пипер и захарта и накиснете в нея заека най-малко за 24 часа, за да омекне стегнатата му мускулатура.

Отцедете маринования заек, почистете го от сухожилията и ципите и го нарежете на порции.

В горещото олио запържете порциите месо, извадете ги и в същата мазнина добавете последователно ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре.

Върнете месото, сипете бульона, прибавете половината вино, черния пипер, дафиновите листа, бахара и солта и варете на тих огън до полуомекване.

Добавете задушените в олио главички арпаджик, обелените скилидки чесън, нарязаните домати и останалото вино.

Задушавайте, докато месото напълно омекне и сложете маслото.

Когато сервирате яхнията, поръсете порциите с наситнен магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: