Мярката за изисканост и изтънчен вкус, когато става въпрос за храна, е френската кухня. Заедно с китайската и грузинската, храната на французите се смята за най-разнообразна, оригинална и вкусна. Във Франция неслучайно готвенето не е професия, а изкуство, в което са вплетени различни техники за приготвяне на храна.
Точно във Франция се ражда идеята за висша кухня, представена от изтънчена храна, приготвена по-сложно и използване на необичайно съчетани продукти, както и интересно представяне на блюдата.
Не трябва обаче да се гледа на френската храна само като на гурме, защото тя е много разнообразна. Дели се условно на 3 части - гурме, обща кухня и регионална.
Виждането на готвачите е, че рецептата е само основа, която да се използва за ястието, в което всеки майстор в кухнята да остави своя отпечатък.
Характерни особености на френската храна
Като общ принцип на френските ястия е използването на по-малко млечни продукти, изключвайки сирената от тази група. Платото със сирене във френските ресторанти се сервира преди десерта.
Френската кулинария се отличава и с използваните разнообразни сосове. Това разнообразие обаче се дължи не толкова на наличието на много сосове, а на изобретателността на готвачите, които създават сложни комбинации от различни видове сос и така получават нови вкусове. Някои от тези пикантни предложения носят името на някоя държава, но нямат никаква връзка с нейната кулинарна традиция, а други са просто хрумвания на готвача, който ги е направил.
За гарнитура във Франция се използват много зеленчуци, които при нас не са толкова застъпени - артишок, марули, аспержи.
Отделно всеки регион има своя характерна кухня. Общо около 22 са регионалните кухни и всяка предлага свои специалитети.
Регионални френски кухни и най - характерното зя тях
В северните региони се използват много маслото и сметаната, а в южните на почит е зехтинът. В северните кухни храната е по-мазна и тежка, а на юг е много близо до Средиземноморската диета.
В Нормандия се ядат много сирена, сметана и ябълки, Елзаската кухня по-често предлага свинско и зеле, а в Бретан са на почит морските дарове.
Характерни ястия за отделните регионални кухни са брандад в провансалската кухня, буябес в южната кухня, пресният хляб фугас в Прованса също е много популярен, а пилето по нормандски представя добре кухнята от този регион.
Противно на представите, скъпа е само гурме кухнята, докато домашно сготвената храна е доста икономична, кухнята на французите използва всички възможни продукти - карантии, изсъхнал хляб, листата и корите на много растения. С креативност и вкус към добрата храна там приготвят отлични ястия и с малък бюджет.
Може още много да се пише за особеностите на френската кухня, но единственият начин да се запознаете с нея е като я опитате.
Пригответе: