Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Нездравословни храни – кои са те и как ни вредят?

Нездравословни храни – кои са те и как ни вредят?

нездравословни храни

Знаете ли кои храни са нездравословни? Когато преглеждате хранителния си режим, може да е трудно да определите кои храни са здравословни и кои не са.

За нездравословните храни накратко

Най-често срещаните нездравословни храни включват силно преработени изделия като бързи храни и леки закуски, станали напоследък популярни като фастфуудс. Силно преработените храни обикновено са с ниско съдържание на хранителни вещества (витамини, минерали и антиоксиданти) и с високо съдържание на празни калории поради съдържанието на рафинирани брашна, захар и натрий.

Примери за преработени храни включват

Чипс

Бисквитки

Торти

Захарни зърнени храни

Какво прави храната нездравословна?

Методът на приготвяне и видовете съставки, които храната съдържа, я правят нездравословна. Натрият, захарта и мазнините (наситени мазнини и транс-мазнини) са ключови съставки, които винаги трябва да наблюдавате, когато ядете навън и пазарувате в хранителния магазин. Съдовите хирурзи препоръчват консумацията на наситени мазнини да се поддържа под 7 процента, а консумацията на трансмазнини – до по-малко от 1 процент от дневните калории на индивида.

Избягвайте натрий и добавена захар. За оптимално сърдечно здраве лекарите препоръчват да консумирате:

Не повече от 1500 милиграма натрий на ден.

Не повече от 6 чаени лъжички или 100 калории захар на ден.

За съжаление, средният европеец яде повече от два пъти повече от препоръчителния прием на натрий и захар, като консумира 3300 милиграма натрий и 19 чаени лъжички захар дневно.

Топ 10 на най-нездравословните храни и как те ни вредят

Винаги е трудно да се спазва здравословна диета. В крайна сметка нездравословните храни изглежда имат най-добър вкус. Контролирането на апетита и свеждането на консумацията им до минимум е добрият избор. Повечето от тези храни не само имат малка или никаква хранителна стойност, но също така могат да създадат токсично натрупване, което да повлияе неблагоприятно на цялостното ви здраве.

Ето топ 10 на нездравословните храни, които са изключително вредни за вашето здраве:

1. Захар

Колко пъти са ви съветвали да намалите захарта? Мислили ли сте някога за това като за прекалена реакция? Е, не е. Захарта е една от основните причини за диабет и затлъстяване в световен мащаб. Освен това натоварва много черния дроб, панкреаса и храносмилателната система, което ви излага на по-голям риск от вирусни инфекции, хормонален дисбаланс и дори от депресия. Важно е да запомните, че трябва да консумирате захарта умерено.

2. Безалкохолни напитки

Газираните и негазираните безалкохолни напитки са един от най-големите източници на добавена захар и кофеин в диетата. Редовната им консумация може да доведе до няколко здравословни състояния, включително затлъстяване, диабет тип 2, метаболитен синдром и възпалителни заболявания. Силно препоръчително е да замените тези напитки с по-здравословни алтернативи като билков чай и вода с лимон. Много от вас може да се изненадат, но и натуралните и плодови сокове невинаги са полезни. Често те са направени от плодови концентрати, към които са добавени захар и консерванти. Алтернатива на соковете в кутии са фрешовете – сок от прясно изцедени плодове.

3. Рафинирани въглехидрати

Докато въглехидратите са жизненоважна част от всяка добре балансирана диета, човек трябва да се опита да консумира пълнозърнести храни и да избягва рафинираните зърнени храни. Рафинираните въглехидрати, които обикновено се намират в преработени храни като тестени изделия, бял хляб, кифли и сладкиши, бързо се разграждат от тялото ви, което води до бързи скокове в нивата на кръвната захар. Това може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2. Опитайте да добавите здравословни въглехидрати към вашата диета като ечемик, кафяв ориз, елда, просо и овесени ядки. Това автоматично ще намали желанието ви за нездравословни храни.

4. Алкохол

Всеки знае, че алкохолът е вреден за здравето. Твърде много алкохол може да причини няколко дългосрочни здравословни проблема, включително чернодробна цироза и чернодробна недостатъчност. Освен това може да раздразни тъканите и да ги направи податливи на увреждане, причинено от канцерогени – причиняващи рак вещества. Други проблеми, причинени от прекомерната консумация на алкохол, включват дехидратация, главоболие и раздразнителност.

5. Картофени чипсове

Храните, пържени на висока температура, могат да образуват акриламид, който е известен канцероген. Освен това картофените чипсове са не само с високо съдържание на мазнини, но и покрити с твърде много сол, което ги прави с високо съдържание на натрий. Това може да доведе до проблеми с кръвното налягане и холестерола, увеличавайки риска от инсулти и инфаркти.

6. Маргарин

Маргаринът е популярна мазнина, използвана за печене, готвене и овкусяване по целия свят. Много хора го купуват и много производители го влагат в храните, които правят, защото е по-достъпен, но той съдържа нездравословни трансмазнини. Тези мазнини не могат да бъдат преработени от тялото ви и са изключително вредни. Те увеличават възпалението, повишават нивото на лошия холестерол и увреждат стените на кръвоносните ви съдове.

7. Консервирани супи

Мнозина смятат консервираната супа за здравословна лека закуска за ограничаване на пристъпите на глад. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, тези супи са пълни със сол. Въпреки че е от съществено значение в малки количества, солта е основен източник на натрий и прекомерната консумация може да увеличи риска от хипертония и инфаркт.

8. Понички

Приготвени от рафинирани въглехидрати и бяла захар, поничките са изключително вредни както за талията, така и за цялостното здраве. Те са не само пържени, но и пълни с трансмазнини, които повишават нивата на холестерола и увреждат сърдечните съдове.

9. Преработено месо

Преработените меса са с високо съдържание на натрий и нитрати, като и двете са доста вредни за вашето здраве. Изследванията показват, че консумацията на тези меса е свързана с повишена чувствителност към рак на дебелото черво. Освен това нитратите се превръщат в нитрити, когато се усвояват, което може допълнително да образува нитрозамин, изключително вреден химикал, причиняващ рак.

10. Инстантни нудли и спагети

Един от най-добрите съвети за здраве, които можете да следвате, е да избягвате всяка храна, която започва с инстантно. Точно като консервираните супи, количеството натрий в инстантните спагети е изключително високо. Освен това съдържа големи количества мононатриев глутамат, който действа като токсин за нервите и репродуктивната система.

Как да избегнем нездравословната храна

- Избирайте преработени храни внимателно.

- Избягвайте натрий от шестте най-разпространени солени храни – хляб и тестени закуски, колбаси и сушено месо, пица, бурито и тако, супа, сандвичи.

- Четете етикетите на храните и стойте далеч от продукти с добавена захар, излишък от натрий и мазнини.

- Планирайте предварително и пригответе здравословни закуски и ястия у дома, направени от пълнозърнести и пресни продукти.

- Избирайте постни меса с по-малко от 10 процента мазнини.

- Не пропускайте хранения (това може да допринесе за похапване на нездравословни храни, когато сте гладни).

Алтернативи на нездравословните храни

Вместо сладки напитки, пийте вода, газирана вода, кафе или чай. Можете да добавите парче лимон или друг плод за повече вкус.

Вместо пица с много сирене и преработено месо, изберете пица с пълнозърнесто тесто, зеленчуци и по-малко сирене. Можете също да приготвите домашна пица със здравословни съставки.

Вместо бял хляб, изберете пълнозърнест хляб, който е по-богат на фибри и минерали. Можете също да използвате други видове зърнени храни като овес, елда или киноа.

Вместо плодов сок, яжте цели плодове, които имат повече фибри и антиоксиданти. Ако пиете плодов сок, изберете такъв без добавена захар и пийте умерено.

Вместо подсладени зърнени закуски, изберете такива без захар или с ниско съдържание на захар. Можете да добавите свежи или сушени плодове, орехи или семена за повече хранителна стойност.

Вместо чипс, пуканки или други солени закуски, изберете сурови или печени зеленчуци, сурови ядки или семена. Можете да направите и домашен хумус или гуакамоле за дип.

Вместо шоколад, бисквити или други сладкиши, изберете тъмен шоколад с поне 70% какао, плодово пюре или замразени плодове. Можете също да направите домашни сладкиши с по-малко захар и по-здравословни съставки.

Вместо преработено месо като салам, колбаси или хамбургери, изберете по-качествено месо като пиле, риба или телешко. Можете също да замените част от месото с растителни източници на протеин като бобови, соя или тофу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest