Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Кои храни са функционални?

Кои храни са функционални?

Кои храни са функционални?

Проблемът със съвременното хранене е, че има много храна, но тя не задоволява всички нужди на човешкото тяло. Полезните витамини и микроелементи напускат зеленчуците и плодовете по време на термична обработка, месото се пълни с хормони и антибиотици, а много млечни продукти се правят от мляко на прах. Как да живеем?

През 90-те години на миналия век японски учени започнаха да работят по създаването на така наречените функционални храни, които се различават от другите по увеличените ползи.

Какво представляват функционалните продукти?

Вкусно, натурално, здравословно... Да, точно така звучи формулата за функционалните храни. Винаги са екологично чисти храни, състоящи се само от естествени съставки. Разликата е, че тези натурални храни са подсилени с допълнителни натурални съставки, носещи конкретни ползи за здравето. Но тези храни не принадлежат към хранителните добавки, това е просто храна!

Функционални храни

Хляб с трици, хляб със семена или ядки, зърнени храни с желязо, кисело мляко с про- и пребиотици, мляко с естествен йод, подсилени продукти коктейли – подобни примери се вписват в тази формула.

Не всичко обаче е толкова просто. Полезността на някои компоненти трябва да бъде научно потвърдена и при това условие, ако продуктът съдържа трици, фибри, диетични фибри, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини или антиоксиданти, без съмнение ще е функционална храна.

Тези вещества, добавени към продуктите, включват също протеини, пептиди, биофлавоноиди, олигозахариди, млечнокисели бактерии и други полезни добавки. С тяхна помощ дори вредните продукти стават полезни. Например, в Япония вече са измислени бира за диабетици и шоколад за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Естествени дарове

Кокосовата вода е функционална храна

Функционалните продукти понякога се произвеждат от самата природа. Например, спанак, ленено семе, спирулина или зехтин са най-изявените примери за функционални храни. Те се наричат още суперхрани, защото се отличават с изключителната си хранителна стойност и балансиран състав. Пчеларските продукти, кокосовата вода, плодовете, амарантът, киноа, покълналите зърна и годжи бери също са функционални храни. Сега те са много популярни в уелнес храненето, което е в основата на концепцията за здравословен начин на живот.

Храна, а не лекарства

По правило функционалните хранителни продукти не изискват термична обработка, която би унищожила витамини и ценни микроелементи. В крайни случаи те могат да се заливат с горещо мляко или вода като мюсли.

Най-важното предимство на такава храна е, че те осигуряват поне 30% от дневната нужда на човек от биологично ценни вещества, поради което се препоръчват както за деца, така и за възрастни.

Предимството е, че не трябва да се притеснявате, че можете да прекалите с функционалните храни, защото това е храна, а не лекарство. Ако включите много такава храна в диетата си, със сигурност ще отслабнете, тъй като изобилието от фибри намалява калоричното съдържание на ястията и ускорява процеса на ситост, а витамин Е подобрява метаболизма. Ще подобрите и здравето си, тъй като пробиотиците нормализират храносмилането и укрепват имунната система. Но всичко това не се отнася за богатото на протеини спортно хранене, тъй като излишният протеин нарушава храносмилателните процеси, износва сърцето, черния дроб и бъбреците.

Функционалните продукти не могат да се готвят у дома, тъй като дозата на съставките в тях се проверява до микрограма. Въпреки че някои от тях все още леко приличат на хранителни добавки, например прах, който съдържа богати на протеини соя и леща. Ако смесите няколко лъжици в мляко, ще почувствате такъв прилив на сила и бодрост, че ще сте готови да избягате маратон или да издържите труден изпит. След такава напитка се чувствате продължително сити, което означава, че не искате да ядете вафли или сладкиши, освен това някои функционални храни приличат на бисквити с шоколад.

Пробиотици и функционално хранене

За и против функционалните храни

Дали да включите функционални храни в менюто, зависи от вас. В западните страни хората следят здравето си и се опитват да ядат нещо полезно и необходимо за организма. Между обикновения сок от моркови и обогатения с витамини сок те най-често ще изберат втория. В наше време, когато храната е пълнена с химикали, такива продукти са много ценени, защото медицината е скъпо удоволствие и е по-добре да се предотвратяват болести, отколкото да се лекуват.

Неслучайно в Япония е приет закон за функционалното хранене, поради което супи за подобряване на кръвоснабдяването, плодово желе в епруветки за подобряване здравето на кожата и кисело мляко за дълголетие се произвеждат на напълно законна основа. В тази страна делът на уелнес храната заема половината от пазара, а в света вече има 300 функционални продукта.

Не ги считайте обаче за панацея, в края на краищата това не са лекарства, а храни. Въпреки че кой знае, може би такава е диетата на бъдещето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest