Традиционната румънска кухня е не само много разнообразна, но и изключително вкусна. До голяма степен наподобява нашата, въпреки че има и някои отличия, като именно те я правят уникална и неповторима. При нея се усеща силното влияние на немската, турската, балканската, сръбската и унгарската кухня. Ако и вие сте решили да посетите Румъния, тогава задължително трябва да опитате тези 10 традиционни румънски ястия.
В следващите редове вижте традиционните ястия на румънската кухня:
1. Сарми
Да, любимите ни сарми са едно от традиционните блюда в Румъния, които и те много обичат. Могат да са както постни, така и с месо. Гарнират се с млечен сос, като най-често се правят със зелеви листа и понякога с лозови.
2. Мичи
Това са реално малки кебапчета, които се приготвят от различно месо и се овкусяват с добре познатите ни подправки като кориандър, чубрица, черен пипер и чесън. Това са едни от най-популярните ястия в Румъния и са перфектното мезе, ако обичате бира. Предлагат се както в ресторантите, така и на уличните сергии.
3. Папанаши
Един от култовите десерти в румънската традиционна кухня и представляват реално малки понички. Гарнират се със сладко или пък със заквасена сметана, като е любимо сладко изкушение на румънците.
4. Шкембе чорба
Още едно добре познато ястие и в българската традиционна кухня, като тази супа е една от любимите на жителите на нашата съседка. Има кремообразна и много нежна структура, като най-често се поднася със заквасена сметана и чеснов сос.
5. Мамалига
Това ястие е визитната картичка на румънската кухня, като много прилича на варено царевично брашно (полентата). Овкусява се със сол и малко масло, като се гарнира традиционно със сирене и малко заквасена сметана.
6. Тоба
Прилича на нашата кървавица и се приготвя много често по време на новогодишните празници. Гарнира се традиционно с кисели краставички или пък горчица.
7. Точитура
Още едно традиционно ястие в румънската кухня, което се готви по време на коледните празници. Предствалява вкусна и много насищаща яхния от различни колбаси, свинско месо и домати, като се гарнира най-често с мамалига.
8. Традиционна салата с телешко месо
Няма как да не споменем и любимата телешка салата на румънците. В нея има също така картофи, грах, кисели краставички и моркови, като може да се добави и малко пилешко месо по желание. Дресингът на тази вкусна и засищаща салата се прави от майонеза, горчица и лимонов сок.
9. Козунак
Още едно познато на всички ястие, което е част и от традиционната румънска кухня. Както всички знаете това реално е сладък хляб от ронливо тесто, което може да има различни пълнежи, като например стафиди, шоколад и други.
10. Паска
Много вкусен и традиционен десерт в нашата съседка. Представлява пай, който се приготвя от тесто с мая, има сладък пълнеж от стафиди, сметана, захар, яйца и малко извара. Интересен факт е, че този десерт има малки отличия и се готви различно в отделните региони на Румъния.
Начина на съчетаване на различни продукти в румънската кухня е много интересен и тази симбиоза ражда истински кулинарен ураган от вкусове и неповторими рецепти. Традиционната им кухня е много разнообразна и се отличава същевременно с простота си, затова можете дори и сами да си направите гастрономическо приключение и да си приготвите някои от тези ястия.