За да разберат кои градове имат най-вкусната кухня в света и да съставят най-подходящата и достоверна класация, кореспондентите на Forbes са използвали данни от изследването на City Brand Index (CBI), проведено от международната изследователска група GfK и експерт по териториални въпроси, брандинг, британски учен и съветник на британското правителство Саймън Анхолт.
От петдесет кандидати за титлата град с най-вкусната кухня в света са избрани дузина от най-вкусните градове, сред които Париж, Милано, Барселона, Мадрид.
И така, какво е толкова специалното в тези кухни, което кара десет хиляди души от двадесет страни да ги посочат като фаворити?
Париж
Вкусната храна е неизменната страст на всички французи, която те никога не променят. Парижката кухня не е само за жабешки бутчета, синьо сирене и вино. Тя включва също сочни патладжани, шалот, нежни аспержи, артишок, пресен спанак, около три хиляди вида сосове, ястия от телешко месо, домашни птици, сладководни риби и много други. Непременно трябва да се опитат сочна пържола с леко препечена кора с пържени картофи, омлети с различни подправки и пълнежи, супа от праз, лучена супа със сирене и рибена супа Буйабес. Специално място в списъка на тези ястия заемат десертите – различни глазирани бисквитки, сиропирани сладкиши, еклери, ефирно суфле, както и вкусни деликатеси от известни шоколатиери.
Рим
Въпреки факта, че ястията от римската кухня на пръв поглед изглеждат прости и далеч от изискани, те са много задоволителни и сочни. Изобилието от традиционни за Италия зеленина, зеленчуци, нежно месо, различни видове супи, паста и спагети няма да остави никого безразличен. Освен това за римляните първото място в храната е вкусът на продуктите и свежестта на съставките. Що се отнася до месните ястия, в Рим определено трябва да опитате Сoda allaccinara - говеждо, пържено със семена от иглолистни растения и с горчив шоколад; Coratella d'abbacchio - агнешки вътрешности, приготвени с чесън, розмарин, бяло вино, аншоа и лют червен пипер; Fritto scelto с черен дроб, артишок, тиквички, рикота, ябълки, круши и филии хляб.
Токио
Японската кухня е стандарт за здравословно хранене и пример за вкуса на храната. Оригиналността на токийската кухня се проявява в начина на приготвяне и сервиране на храната и навсякъде има стремеж към минимализъм и структура. Японската и по-специално токийската кухня се основава на ориз и морски дарове с добавяне на традиционен соев сос и бобови растения, които след готвене трябва да запазят естествения си вкус и текстура, а разнообразни подправки и подправки се създават, за да подчертаят и подобрят аромата си. Когато сте в Токио, не забравяйте да опитате Куси-аге - кебапчета, приготвени от морски дарове, зеленчуци или месо; Набемоно - месо, задушено в чугунена или керамична тенджера; Оден - рибно филе с тофу, зеленчуци и яйца, сварени в бульон със соев сос и разбира се, истинско токийско суши - парчета сурова риба, поставени върху топчета варен ориз, подправени с оцет.
Мексико сити
Кухнята на Мексико Сити е смесица от индийски племенни кулинарни традиции с испанската и френската култура. Богатството на подправки и сосове придават на мексиканските ястия този незабравим аромат, който е трудно да се обърка с нещо. Огнено люти сосове чили, които включват люти чушки и домати, се сервират с месо, рибни ястия, боб, яйца и царевица. Последното, между другото, е в основата на много традиционни мексикански ястия: царевични тортили с различни пълнежи, пържени и задушени, парчета царевично тесто в сос, смес от препечено царевично брашно с какао и много други. Мексиканският десерт се състои от сочни местни плодове или пържена захарна тръстика Kanas asadas, царевично суфле, манго със сметана, всякакви пудинги и ядки.
Барселона
Кухнята на Барселона е поела кулинарните традиции на средиземноморската, испанската и каталунската кухня. В Барселона определено трябва да оцените вкуса на тапас, състоящи се от маслини, риба, хляб, парчета месо, чипс, ядки. Обикновено Тапас се консумира с бира или други безалкохолни напитки. Като основно ястие трябва да опитате каталунска паеля с изобилие от морски дарове или картофена тортила, която представлява картоф, изпечен в яйце, поръсено със сирене и подправки. Ястията от боб и цвекло ще изненадат и зарадват вегетарианците. Ако предпочитате риба, тогава изберете сьомга на скара или миди в бяло вино.
Мадрид
Мадридската кухня има специален принос за испанското кулинарно изкуство. Според повечето готвачи, столицата на Испания разнообрази своята андалуска, галисийска и баска кухня със своите рецепти. Традиционните мадридски ястия и до днес са яхниите Cocido madrilenho, приготвени от смес от боб, зеле, целина, моркови, ряпа, картофи, сервирани с птиче или варено телешко или свинско месо; чеснова супа, картофен гювеч Тортила, риба на скара Бесуго. За закуска жителите на Мадрид предпочитат тапас, които се сервират безплатно с чаша вино или бира в много барове и ресторанти в града. Кретони, понички, вафлени рулца и кифлички със сметана заемат специално място сред мадридските сладкиши.
Хонг Конг
Хонконг е комбинация от всички основни кулинарни училища в Китай. Въпреки това хонконгските ресторанти въпреки вековните традиции широко използват риба и морски дарове във всички свои ястия и се опитват да ги адаптират към навиците и вкусовете на европейските туристи. Както в цяла Япония, кухнята в Хонконг е доминирана от строг ред и минимализмът се проявява в сервирането на масата и декорацията на ястията. Основата на приготвените ястия е ориз, соя и зеленчуци, които се осоляват в соев сос, мариновани, задушени. Младите клонки бамбук, зеле, сладки картофи, лук, чесън, домати, чушки и зелен фасул са спечелили специална любов сред хонконгците. Не по-малко популярни са продуктите от брашно и тесто - десетки видове юфка, всякакви питки, хляб, кнедли, пайове и много ястия, приготвени в тесто.
Пекин
Основните забележителности на Пекин, или както още го наричат - императорска кухня, са тестените продукти (юфка, кифлички), които в някои случаи заменят пекинския ориз и патицата за местните. Процесът на готвене на патици по пекински заслужава специално внимание. Те, първо, се сушат, след това се накисват в соев сос и едва след това се пържат. Патицата се сервира с филийки краставица, пера от лук и сос от слива върху тънка палачинка. Второто най-важно ястие след пекинската патица е Пиле просяк, което се пълни с гъби, зеле, лук и билки, след това се увива в листа от лотос, намазва се с глина и се пържи във фурната. Най-добрите пържени хрупкави палачинки и ястието от гуанчан, направено от нишесте, напомнящо пържени колбаси, са много популярни сред хората от Пекин. Пекин е единственото място в Китай, където се готви Hogo, което означава „китайски самовар“. На масата се слага голямо ястие с врящ бульон и малки купички с различни сосове и подправки според броя на хората. Тънки филийки замразено агнешко месо се потапят във врящ бульон и след няколко минути благороден месен аромат започва да се разпространява върху масата.
Милано
Готвачите на Милано се стремят да издигнат кулинарните си умения до ранг на изкуството и трябва да се каже, че успяват. Почти по целия свят миланската кухня се свързва с изискан начин на живот. В този случай не става въпрос само за вкусовите усещания и използваните продукти, но и за начина на приготвяне и сервиране на тези продукти. Сред основните ястия се предпочита класическото ризото Миланезе (Alla Milanese) и гъста супа от месо, овкусена с шафран; свински ребра, бутчета, опашки и уши, приготвени със зеле и други зеленчуци, наречени Cassuela; и Salame di Milano, направени от кайма свинско или говеждо месо и различни видове сирена. Миланските десерти се основават на прочутото сирене Маскарпоне, което се намира в повечето кремове и италиански десерти и има невероятен аромат и вкус.
Шанхай
Шанхайската кухня се счита за твърде сладка и прекалено мазна, което обаче не пречи тя да бъде наистина вкусна. Пипер, джинджифил, чесън, свинска мазнина се използват широко тук и соевият сос е постоянна съставка в повечето китайски ястия. Отличителната черта на шанхайската кухня са ястия, приготвени от прясна, понякога дори необелена риба с люспи. Местните хора са големи гастрономи и затова добавят големи парчета нерафинирана захар дори към риба, свинско месо и шунка. Влакнестите раци, пресните раци и хайверът от раци се считат за шедьоври на шанхайската кухня. Пияните скариди, все още живи, мариновани в ароматен алкохолен сос, са много търсени в Шанхай. Има вариант на това ястие пияни раци, когато хайверът от раци се маринова в соса. Сред по-традиционните европейски ястия на пара и пържени кнедли с месо, които се готвят на улицата.
Десетте града с най-вкусната кухня в света се оказаха много разнообразни и богати на съставки и вкусови комбинации. Можете да се изгубите в такова кулинарно разнообразие, но също така можете да намерите нещо свое и да се влюбите веднъж завинаги с пикантен мирис, едва забележим аромат или несравним вкус.