Начин на приготвяне
Първо разтворете прясната мая в 2-3 лъжици топла вода. Прибавете щипка захар, разбъркайте и оставете да настрани, за да шупне.
Междувременно пресейте брашното в тава и оформете кладенче в средата му. Вътре сипете яйцата, вече шупналата мая, солта и захарта.
Постепенно замесете меко тесто. Разделете го на 4 равни топки. От всяка една късайте по-малки топчета - 10 на брой.
Подгответе си тава с диаметър 30 см. Намазнете дъното ѝ с масло и започнете да редите малките топчета, като оставяте разстояние между всяко едно.
Тук вече имате два варианта. Единия е да оставите милинките на топло, за да бухнат за около час. Ако пък имате повече време, приберете тавата в хладилник и оставете да увеличат обема си за през нощта.
Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Разтопете маслото в малка тенджера и го разбъркайте с брашното и солта. Полейте втасалите милинки и сложете да се пекат. След около 45 минути трябва да са готови.
Извадете милинките от фурната и след 1-2 минути ги поръсете обилно с пудра захар.
Традиционните милинки от град Котел са много вкусни.