Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Сочен зелен киш със лапад и спанак

Сочен зелен киш със лапад и спанак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Сочен зелен киш със лапад и спанак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
47 мин.
Порции
8
"Получава се един доста интересен и различен вкус от този киш със зеленини, който ще допадне на голяма част от вас"

Необходими продукти

  • тесто
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • краве масло - 65 г студено
  • сол - щипка
  • захар - щипка
  • брашно - 155 ф
  • вода - 35 мл студена
  • плънка
  • зелен лук - 1 стрък
  • брашно - 40 г
  • рикота - 40 г
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • готварска сметана - 300 г
  • краве масло - 30 г
  • зелении - 120 г микс /целина, манголд, лапад, спанак/
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • черен пипер - 2 щипки
  • кашкавал - 100 г настърган
  • сол - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд пресейте брашното, добавете към него сол, захар и бакпулвера. Добавете маслото и объркайте с ръце да стане не трохи. Добавете водата и замесете маслено тесто.

Разточете тестото на тънка кора, сложете го във форма 27 см. Хубаво натиснете по стените и дъното, намажете с малко вода и печете за 15 мин. на 180 градуса.

Извадете, щом се опече, но не изключвайте фурната. Докато блатът се пече, обработете зелениите за киша със спанак.

Нарежете на ситно манголда, лапада, спанака и зеления лук, добавете и целината. Задушете в масло за няколко минути.

В тенджера на котлона сложете сметаната и млякото, добавете към тях бакпулвера, брашното, солта и черния пипер. Гответе плънката за киша със зелении за 5 мин. на 90 градуса.

Добавете зелениите и лука. Разбъркайте сместа, трябва да не е гореща. Добавете яйцата към нея.

Сипете готовата плънка върху блата. Поръсете вкусния киш с рикота и кашкавал.

Изпечете сочния зелен киш със лапад и спанак за 17 мин. на умерена фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: