Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня със спанак и тиквички

Лазаня със спанак и тиквички

Лазаня със спанак и тиквички
Снимка: Виктория Константинова
1 / 2
13/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • масло - 2 с.л.
  • олио
  • брашно - 5 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл.
  • индийско орехче
  • черен пипер
  • чесън - 1 скилидка
  • спанак - 150 г
  • сол
  • лук - 1 глава
  • тиквички - 1 бр.
  • доматен сок - 500 мл.
  • пилешко месо - 300 г сварено
  • кори за баница - 1 пакет
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка или тиган с незалепващо покритие се слага маслото. Загрява се, като се добавя малко олио, за да не прегори. Добавят се 3 с.л. брашно и се запържва. Постепенно се добавя прясното мляко, като непрекъснато се разбърква с телена бъркалка.

Чесънът се обелва и пресира на преса за чесън. Добавя се. Овкусява се с индийско орехче, черен пипер и сол.

Спанакът се измива добре. Спанакът, с който разполагах, не беше много едър затова го използвах с цели листа.

Част от готовия бешамелов сос се отделя в малка купичка за покриване на лазанята. Към останалия сос се добавя спанакът и съвсем малко вода. Продължава да се готви до задушаване на спанака. Отстранява се от котлона.

Лукът се почиства и нарязва на ситно. Тиквичката се обелва и настъргва на ренде. В друг голям тиган се слага олио да загрее. Добавят се лукът и тиквичката. Запържват се. Добавят се 2 с.л. брашно. Запържва се. Добавя се доматения сок, като се разбърква.

Пилешкото месо се накъсва на малки пилешки късчета. Добавя се. Овкусява се със сол и черен пипер. Оставя се да поври до желаната консистенция на соса. Сглобява се лазанята в йенско стъкло. На дъното се слага малко олио. Взимат се 2 кори за баница и се сгъват на 2. Застилат се най-отдолу.

Намазват се със сос бешамел и с доматения сос. Взимат се още 2 кори и същото се повтаря, като соса трябва да се разпредели равномерно между всички кори. Завършва се с кори за баница. Кашкавалът се настъргва и се добавя в сосът, който бяхме отделили отделили предварително.

Разбърква се. Най - отгоре лазанята с пилешко се намазва с тази смес. Слага се да се пече до готовност.

Лазанята със спанак и тиквички изглежда чудесно. По същия начин можете да приготвите и вкусна лазаня без месо.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: