Начин на приготвяне
В тенджерка или тиган с незалепващо покритие се слага маслото. Загрява се, като се добавя малко олио, за да не прегори. Добавят се 3 с.л. брашно и се запържва. Постепенно се добавя прясното мляко, като непрекъснато се разбърква с телена бъркалка.
Чесънът се обелва и пресира на преса за чесън. Добавя се. Овкусява се с индийско орехче, черен пипер и сол.
Спанакът се измива добре. Спанакът, с който разполагах, не беше много едър затова го използвах с цели листа.
Част от готовия бешамелов сос се отделя в малка купичка за покриване на лазанята. Към останалия сос се добавя спанакът и съвсем малко вода. Продължава да се готви до задушаване на спанака. Отстранява се от котлона.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Тиквичката се обелва и настъргва на ренде. В друг голям тиган се слага олио да загрее. Добавят се лукът и тиквичката. Запържват се. Добавят се 2 с.л. брашно. Запържва се. Добавя се доматения сок, като се разбърква.
Пилешкото месо се накъсва на малки пилешки късчета. Добавя се. Овкусява се със сол и черен пипер. Оставя се да поври до желаната консистенция на соса. Сглобява се лазанята в йенско стъкло. На дъното се слага малко олио. Взимат се 2 кори за баница и се сгъват на 2. Застилат се най-отдолу.
Намазват се със сос бешамел и с доматения сос. Взимат се още 2 кори и същото се повтаря, като соса трябва да се разпредели равномерно между всички кори. Завършва се с кори за баница. Кашкавалът се настъргва и се добавя в сосът, който бяхме отделили отделили предварително.
Разбърква се. Най - отгоре лазанята с пилешко се намазва с тази смес. Слага се да се пече до готовност.
Лазанята със спанак и тиквички изглежда чудесно. По същия начин можете да приготвите и вкусна лазаня без месо.