Начин на приготвяне
Тиквичките се остъргват и се отрязват краищата на двете им страни, издълбават се, като се посоляват отвътре и отвън.
Оставят се десетина минути, в което време се приготвя плънката. Оризът се пържи в половината от растителното масло 4 – 5 мин., да стане прозрачен, посолява се, залива се с 5 супени лъжици гореща вода и се оставя на тих огън да набъбне.
Трохите от хляба се навлажняват с прясното мляко и се смесват с нарязаните лук, копър и магданоз, наръсват се с щипка сол и черен пипер и се прибавят към готовия ориз.
Вдлъбнатините на тиквичките се напълват с приготвената смес, след което се нареждат легнали една до друга в тенджерата.
Отстрани се сипва сос, приготвен от 1 чаена чаша гореща вода, в която е размито доматеното пюре и са добавени останалото растително масло и щипка сол.
Ястието от пълнени тиквички ври на тих огън до омекване на тиквичките. Сосът се отцежда и се застройва с яйцето, разбито в киселото мляко.
Наръсва се с пресен копър.