Начин на приготвяне
Горната част на тиквичките се отрязва и се издълбават изцяло. Вътрешността им не се изхвърля, а се нарязва на ситно.
Моркова, чесъна и лука също се нарязват на ситно и се слагат в тиган с мазнина, за да се запържат и да омекнат.
Добавя се нарязаната вътрешна част на тиквичката, а след това и каймата.
Бърка се хубаво, като се добавят през това време ориза, солта, кимиона и черния пипер.
След като оризът стане стъклен, се добавя червения пипер, единия предварително настърган домат и малко вода. За около 10 минути водата ще изври и сместа ще се изсуши.
Издълбаните тиквички се пълнят с тази плънка и се захлупват с отрязаните капачета.
Печат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час в дълбока тава.
По време на печенето може да се сложи и по едно кръгче домат на всички пълнени тиквички.
Минути преди да се извадят класическите пълнени тиквички пънчета се поръсват с настърган кашкавал и се запичат до златисто.