Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Класически пълнени тиквички пънчета

Класически пълнени тиквички пънчета

Класически пълнени тиквички пънчета
Снимка: Нина Иванова Иванова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
150 мин.
Порции
3
"Изглеждат чудесно, а и на вкус не отстъпват на нищо тези класически пълнени тиквички"

Необходими продукти

  • кайма - 300 г телешка
  • тиквички - 3 бр. кръгли
  • ориз - 90 г
  • моркови - 1 бр.
  • зелен лук - 2 връзки
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • кашкавал - 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Горната част на тиквичките се отрязва и се издълбават изцяло. Вътрешността им не се изхвърля, а се нарязва на ситно.

Моркова, чесъна и лука също се нарязват на ситно и се слагат в тиган с мазнина, за да се запържат и да омекнат.

Добавя се нарязаната вътрешна част на тиквичката, а след това и каймата.

Бърка се хубаво, като се добавят през това време ориза, солта, кимиона и черния пипер.

След като оризът стане стъклен, се добавя червения пипер, единия предварително настърган домат и малко вода. За около 10 минути водата ще изври и сместа ще се изсуши.

Издълбаните тиквички се пълнят с тази плънка и се захлупват с отрязаните капачета.

Печат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час в дълбока тава.

По време на печенето може да се сложи и по едно кръгче домат на всички пълнени тиквички.

Минути преди да се извадят класическите пълнени тиквички пънчета се поръсват с настърган кашкавал и се запичат до златисто.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: