Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря маята заедно със захарта.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят яйцата без единия жълтък, солта, разтворената мая, киселото мляко и олиото.
Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя да втаса.
Свинската мас се смесва с олиото и леко се затоплят.
Втасалото тесто се разточва на голям правоъгълник. Намазва се с двата вида мазнини и се поръсва с натрошеното сирене.
Кората се навива на руло, което се усуква и след това се навива на охлюв в тава с размер 26 сантиметра.
Тутманикът се оставя да втаса и след това се намазва с отделеният жълтък разреден с малко прясно мляко и няколко капки олио.
По желание се поръсва със сусам.
Тутманикът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути.
Да ви е вкусно! Класическият тутманик от старите тефтери е готов.
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за усукан тутманик, бърз тутманик със сирене или този тутманик без месене.