Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Класически тутманик от старите тефтери

Класически тутманик от старите тефтери

Класически тутманик от старите тефтери
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Какви вкусотии имало в старите тефтери - вижте например тутманика"

Необходими продукти

  • брашно - 650 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч. л,
  • захар - 1 с.л.
  • прясна мая - 10 г
  • олио - 5 с.л.
  • още
  • свинска мас - 50 г
  • олио - 50 мл
  • сирене - 250 г
  • сусам - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря маята заедно със захарта.

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят яйцата без единия жълтък, солта, разтворената мая, киселото мляко и олиото.

Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя да втаса.

Свинската мас се смесва с олиото и леко се затоплят.

Втасалото тесто се разточва на голям правоъгълник. Намазва се с двата вида мазнини и се поръсва с натрошеното сирене.

Кората се навива на руло, което се усуква и след това се навива на охлюв в тава с размер 26 сантиметра.

Тутманикът се оставя да втаса и след това се намазва с отделеният жълтък разреден с малко прясно мляко и няколко капки олио.

По желание се поръсва със сусам.

Тутманикът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути.

Да ви е вкусно! Класическият тутманик от старите тефтери е готов.

Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за усукан тутманик, бърз тутманик със сирене или този тутманик без месене.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: