Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Старозагорски тутманик Карниера

Старозагорски тутманик Карниера

Старозагорски тутманик Карниера
Снимка: Таня Левенова
1 / 2с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Ако е тутманик, да е старозагорски - любим вкус за всички"

Необходими продукти

  • брашно - около 800 грама
  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • яйца - 3
  • мая - 30 грама
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л равна
  • мас - 1 с.л. с връх
  • масло - 2 - 3 бучки /по 20 г/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете чаша брашно и направете кладенче в средата. Сипете вътре маята, захарта, водата.

След като шупне маята, добавете разбити 2 яйца с лъжица сол и млякото. Разбъркайте и добавете на етапи пресятото брашно.

Щом се получи гъста каша, покрйте с найлон и оставете на топло да втаса. След като втаса добре, с помощта на шпатула изсипете сместа в тава, намазнена с олио и набрашнена.

Леко загладете тестото с мокра лъжица, за да не залепва. Намажете хубаво с разбитото цяло яйце и добавете бучките мас и масло върху тестото.

Поръсете натрошеното сирене и сложете тутманика в студена фурна. Загрейте на 180 градуса и печете около 40 минути.

Старозагорският тутманик Карниера е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: