Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Пухкави Сливенски Милинки

Пухкави Сливенски Милинки

Пухкави Сливенски Милинки
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
70
"Пухкавите сливенски милинки се поднасят, поръсени с пудра захар, шарена сол или сирене"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг + 1 с.л. + допълнително
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • вода - 600 мл топла + 100 мл хладка
  • краве масло - около 2 с.л. /или маргарин/
  • олио - 4 с.л. и за намазване на тавата
  • галета - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете топлата вода в подходящ съд и сложете вътре маята, за да се разтвори. В отделна купа смесете солта, брашното и захарта. Добавете към тях разтворената мая.

Разбъркайте с лъжица. Щом сместа се сгъсти, започнете да месите тесто. След няколко минути добавете олиото и продължете с месенето още малко.

Щом тестото е готово, разделете на топки - около 70 се получава. Наредете в тава, поръсена с брашно и намазнена. Оставете да втасат.

Когато удвоят обема си, сложете съд с маслото и водата да се сгрява да котлона. Щом това стане, добавете брашното и разбъркайте с тел, за да не се образуват бучици.

Махнете от огъня, бъркайте още малко. Милинките намажете със сместа.

Включете фурна с вентилатор на 180 градуса. Ако желаете, може да поръсите вашите милинки с галета и после пак със заливка.

Сливенските милинки се пекат за около половин час. Щом станат готови, се пръскат с малко вода и се покриват с кърпа, за да омекнат.

Пухкавите Сливенски Милинки се поднасят, поръсени с пудра захар, шарена сол или сирене.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: