Начин на приготвяне
Сипете топлата вода в подходящ съд и сложете вътре маята, за да се разтвори. В отделна купа смесете солта, брашното и захарта. Добавете към тях разтворената мая.
Разбъркайте с лъжица. Щом сместа се сгъсти, започнете да месите тесто. След няколко минути добавете олиото и продължете с месенето още малко.
Щом тестото е готово, разделете на топки - около 70 се получава. Наредете в тава, поръсена с брашно и намазнена. Оставете да втасат.
Когато удвоят обема си, сложете съд с маслото и водата да се сгрява да котлона. Щом това стане, добавете брашното и разбъркайте с тел, за да не се образуват бучици.
Махнете от огъня, бъркайте още малко. Милинките намажете със сместа.
Включете фурна с вентилатор на 180 градуса. Ако желаете, може да поръсите вашите милинки с галета и после пак със заливка.
Сливенските милинки се пекат за около половин час. Щом станат готови, се пръскат с малко вода и се покриват с кърпа, за да омекнат.
Пухкавите Сливенски Милинки се поднасят, поръсени с пудра захар, шарена сол или сирене.