Начин на приготвяне
Разтворете маята в 100 мл хладка вода, сипете 2 с.л. брашно и захарта. Разбъркайте да се активира и оставете настрана за 10 минути.
В отделна купа пресейте брашното, сипете сместа с маята, олиото, водата и солта. Замесете тесто за милинки. Намажете леко с мазнина и завийте с фолио или кърпа.
След малко повече от половин час ще бъде готово.
Разтопете 1 с.л. мас и 2 с.л. олио. Потопете пръстите си, за да ви е по-лесно да оформите милинките. Откъснете топчета, големи колкото орехи, подредете ги в намазнена кръгла тава (30 см).
Оставете за още 20 мин. да втасат и пригответе заливката.
Разтопете маста и маслото, след като изстинат, добавете брашното, сол, 1 с.л. вода и яйцето. След като разбъркате, ще се получи каша.
Намажете сливенските милинки и сложете в 180-градусова фурна за 20-25 минути.
След като станат готови сливенските милинки на баба, поръсете с пудра захар.