Начин на приготвяне
Сипете маята и предварително пресятото брашно в купа.
В малка купичка смесете водата и прясното мляко, леко ги затоплете и добаветекъм тях солта и олиото, разбъркайте. Прибавете към брашното и постепенно замесете гладко тесто.
Намажете го олио и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса на топло и да удвои своя обем.
Разделете втасалото тесто на топки, а тях издължете на фитили.
Нарежете на равни парчета всеки фитил и ги оформете на топчици.
Намазнете тава и наредете всички топчици вътре, оставете да втасат повторно.
Докато милинките втасват, направете заливката. Разбийте яйцето и добавете към него брашното, разтопеното масло, щипка сол и лъжица вода. С получената гъста кашица намажете милинките, като използвате силиконова четка.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете милинките до готовност - около 30 минути.
Традиционните тракийски милинки са готови.