Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Традиционни тракийски милинки

Традиционни тракийски милинки

Традиционни тракийски милинки
Снимка: Албена Асенова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Важното е да сме щастливи, а тези милинки със сигурност ще ни направя много щастливи още от сутринта"

Необходими продукти

  • брашно - 600 грама
  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 7 грама
  • вода - 80 мл
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За заливка
  • масло - 80 грама
  • яйца - 1 брой
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете маята и предварително пресятото брашно в купа.

В малка купичка смесете водата и прясното мляко, леко ги затоплете и добаветекъм тях солта и олиото, разбъркайте. Прибавете към брашното и постепенно замесете гладко тесто.

Намажете го олио и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса на топло и да удвои своя обем.

Разделете втасалото тесто на топки, а тях издължете на фитили.

Нарежете на равни парчета всеки фитил и ги оформете на топчици.

Намазнете тава и наредете всички топчици вътре, оставете да втасат повторно.

Докато милинките втасват, направете заливката. Разбийте яйцето и добавете към него брашното, разтопеното масло, щипка сол и лъжица вода. С получената гъста кашица намажете милинките, като използвате силиконова четка.

Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете милинките до готовност - около 30 минути.

Традиционните тракийски милинки са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: