Edin.bg»Статии»Вкусно»Храните, които задължително да опитате в Мароко

Храните, които задължително да опитате в Мароко

JuliyaJuliya
Новак
55
Храните, които задължително да опитате в Мароко

В Мароко можете да опитате автентични арабски ястия - ароматни и пикантни, невероятно вкусни, винаги апетитни и много засищащи. Но националната кухня на страната е много уникална. Вижте какво трябва да опитате първо в Мароко:

Харира (Harira)

Най-популярната супа, която да опитате в Мароко. Гъстата супа по марокански се приготвя от леща, агнешко, домати и много подправки. Към нея често се добавят малко нахут, фиде, зеленчуци. Harira не е люта, а по-скоро пикантна и ароматна супа с необичайна копринена текстура.

Бисара (Bissara)

Всъщност това е паста от едър боб с лимонов сок, люта чушка и кимион, обилно полята със зехтин. Ако ястието е гъсто, може да се намаже върху хляб. Ако масата е по-скоро като супа, тогава bissara не се яде с лъжица, а просто кифлите се потапят в нея.

Тажин (Tagine)

В Мароко опитайте тажин

Може би най-популярната храна в Мароко, която трябва да опитате. Приготвя се в тажин, а рецептата е уникална - в другите арабски страни тажинът е друг. Съставът включва големи парчета агнешко или пилешко месо, много зеленчуци (картофи, патладжани, лук, домати), подправки, както и малко мед и плодове. Оказва се страхотна комбинация от пикантен, солен и сладък вкус.

Мрузия (Mrouzia)

Друга необичайна комбинация от сладко и солено, която е толкова обичана в Мароко. Mrouzia най-често се прави от агнешко със сливи и стафиди. Месото се задушава в бульон с подправки, джинджифил и сушени плодове, след което се добавят бадеми, сусам и мед. Звучи странно, но се оказва много вкусно. Така приготвеното месо се топи в устата - толкова е крехко. Не прилича на другите ястия с агнешко.

Пастила (Pastilla)

Марокански пай с месо

Не пропускайте да опитате в този апетитен, ароматен, невероятно вкусен традиционен пай с месо в Мароко. Приготвя се на основата на най-тънкото бутер тесто с голямо количество деликатен сочен пълнеж. В класическата рецепта паят се пълни с месо от млади гълъби (не се притеснявайте, не улични гълъби - те се отглеждат в специални ферми). Перфектно се допълва от лук, ароматен сос, ядки, подправки и захар - получава се невероятно интересна комбинация от солен и сладък вкус. В хотелите и в курорти паят най-често се приготвя с пиле или риба.

Бахрир (Baghrir)

За закуска или десерт опитайте вкусни дантелени палачинки от грис. Наистина са специални. Разбира се, палачинките се приготвят в много страни, но мароканската версия на ястието не прилича на никоя друга. В тестото няма яйца, грисът им придава необичаен вкус, а едновременното добавяне на мая и бакпулвер (което по принцип не се приема в кулинарията) ги прави ефирни и пухкави. Палачинките се пържат само от едната страна, за да запазят текстурата си.

Не пропускайте да опитате в Мароко още традиционен арабски хумус и пикантен шиш кебап.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest