Edin.bg»Статии»Вкусно»Как се правят кюфтета по цариградски за начинаещи

Как се правят кюфтета по цариградски за начинаещи

Как се правят кюфтета по цариградски за начинаещи
Снимка: marcheva14

Всички любители на месото обожават и кюфтета, приготвени от кълцано или смляно месо. А изборът ни от кюфтета е огромен - приготвени от свинска, телешка, агнешка, пилешка или дори рибна кайма; изпържени, изпечени на скара или фурна; кюфтета с бял сос, с гъбен сос или доматен сос; кюфтета по чирпански или цариградски; малки кюфтета и парти кюфтенца, забодени на клечки за зъби и т.н.

На практика можем да си приготвим и да похапнем с мерак всякакви кюфтета.

Последното с похапването си е самата истина, но дали в действителност можем да си приготвим всички гореизброени кюфтета? Особено ако сме начинаещи в кухнята.

В следните редове ще ви покажем как се правят кюфтета по цариградски, и то по-възможно най-лесния начин. Предполага се, че сте от начинаещите.

Кюфтета по цариградски са онези сочни малки пържени кюфтенца, които се поднасят върху канапе от картофено пюре. Обичаме да твърдим, че това е класическа българска рецепта, но истината е, че тя датира още от времето на Византия и е характерна не само за българската кухня, но и за всички балкански държави.

Как се правят кюфтета по цариградски

Някога кюфтетата, които ние наричаме кюфтета по Цариградски, са се приготвяли предимно с агнешко или телешко кълцано месо. След като на „бял свят“ се е появила месомелачката, направата на кайма се е оказала фасулска работа.

Съвременните класически кюфтета по чирпански се приготвят предимно от свинска или телешка кайма, но ние ви препоръчваме да използвате смес от телешко месо 60 % и свинско 40%.

Първата стъпка от рецептата за кюфтета по цариградски е да приготвите каймата. Характерното е, че ще трябва да накиснете 1-2 филии сух бял хляб в купичка с прясно мляко. Изчакайте хлябът да омекне и с ръце го отцедете и надробете. Той, заедно с едно яйце, ще „попадне“ към каймата. Благодарение на него кюфтенцата ще станат по-сочни, а яйцето служи за спойка.

Идва ред на подправките, които са ситно нарязан лук, чубрица, сол и черен пипер. Това си е класиката, но може също така да добавите и кимион и/или магданоз. Омесете всички съставки заедно с каймата, като естествено пробвате дали на вкус тя ви допада, и я оставете настрани за около 1 час, за да пуснат ароматите си.

Кюфтета по цариградски

През това време може да сложите измитите, обелени и нарязани на кубчета картофи да се варят в подсолена вода, защото те ще ви трябват за картофеното пюре. В случай че никога не сте правили картофено пюре, не се притеснявайте.

След като картофите са сварени, ги отцедете и добавете към тях масло докато то се разтопи. Посолете и с помощта на миксер или решетъчна лъжица надробете картофите като постепенно добавяте към тях прясно мляко до получаването на пухкаво картофено пюре. Оставете тенджерата под капак, за да не изстива вече приготвеното пюре.

От каймата оформете малки кюфтенца ( горе-долу с големината на орех), оваляйте ги в брашно и ги изпържете в силно сгорещена мазнина до придобиването им на златист цвят. Отделяйте кюфтенцата върху кухненска хартия, за да се оттече част от мазнината им. Сервирайте всяка порция кюфтенца по чирпански върху канапе от пюре и се насладете на постигнатото от вас.

Ако обичаш кюфтета, опитай обезателно и нашите кюфтета с доматен сос или тези вкусни кюфтета по чирпански.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest