Edin.bg»Статии»Вкусно»Как се правят диетични хлебчета

Как се правят диетични хлебчета

Как се правят диетични хлебчета

Има десетки, ако не и стотици видове хляб. Някои, разбира се, са по-здравословни от други. Това е така, защото някои видове са с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, докато други са направени от рафинирани брашна и предлагат малко по отношение на храненето. Лененият хляб, който се прави предимно от пълнозърнести брашна и ленени семена, е един от най-здравословните, които можете да ядете.

Ленените семена са изключително хранителни и предлагат редица ползи за здравето. По-специално, те са отличен източник на алфа-линоленова киселина, омега-3 мастна киселина, намираща се в растителните храни. Алфа-линоленова киселина е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Нещо повече, ленените семена могат да се похвалят със съединения, наречени лигнани, които могат да действат като антиоксиданти в тялото ви и могат да помогнат за защита срещу някои видове рак.

Всъщност, проучване на университета в Йорк от 2011 година, в което участвали 6000 жени в постменопауза, предполага, че тези, които редовно ядат ленени семена, имат 18% по-малък шанс за развитие на рак на гърдата в сравнение с тези, които не са ги консумирали.

Интересното е, че тези, които са яли ленен хляб, са били с 23% по-малко склонни да получат рак на гърдата, отколкото тези, които не са го яли. Важно е обаче да се отбележи, че това проучване е било наблюдателно. Необходими са повече изследвания, за да се разбере връзката между ленените семена и риска от рак.

Независимо от това редовното хапване на ленен хляб и други храни с ленени семена може да има допълнителни ползи, като подобряване на здравето на храносмилателната система. Не забравяйте да търсите ленени хлябове, направени с минимални съставки, като пълнозърнести брашна и/или покълнали зърна, мая, вода, сол и ленени семена.

Една филия (34 грама) от покълнал пълнозърнест ленен хляб съдържа 80 калории, 5 грама протеин, 1 грам мазнини, 14 грама въглехидрати, 4 грама фибри.

Диетичен хляб с ленено брашно

Ако магазинът до вас не предлага ленен хляб, можете да си го направите и сами. Ще имате топъл и пресен хляб след по-малко от час.

Рецепта за диетични хлебчета с ленено брашно

В голяма купа разбъркайте 2 и 1/2 чаши ленено брашно, 1 супена лъжица бакпулвер и (по желание) сол. След това разбъркайте 1 и 1/3 чаши вода. Бъркайте до образуването на плътно, твърдо, но влажно тесто.

Сложете тестото в продълговата тава, която е намазана с мазнина и е застлана с хартия за печене. Притиснете тестото с върховете на пръстите си до образуването на плътен пласт от 1 ½ сантиметра. След това навлажнете върховете на пръстите си, за да изгладите и изравните повърхността му.

Тестото е много плътно, така че всички неравности по повърхността на питката ще останат, докато се пекат.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 60 до 65 минути, докато питката покафенее. Хлябът ще е сух и доста твърд на допир – това е нормално! Той ще омекне, когато се охлади.

Колкото и вкусно да мирише, не започвайте да хапвате, изчакайте диетичния хляб да се охлади и започнете угощението поне след 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest