Начин на приготвяне
1. Смелете заедно лененото семе и овесените ядки. Смесете ги с двата вида брашно и малко сол.
2. Разтворете маята в 100 мл от водата и сипете при брашната, заедно със зехтина.
3. Замесете тесто, като по преценка си добавяйте още малко течност, за да не е твърдо.
Месете с кухненски робот 3 минути или на ръка-6 мин.
4. Върнете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час.
5. От втасалото тесто откъсвайте парченца и оформяйте хлебчета. Подреждайте ги на малко разстояние в тава покрита с хартия за печене или леко намазнена.
Оставете ги да втасат повторно и бухнат. Няма да увеличат обема си толкова, колкото биха ако са от бяло брашно.
6. Намажете с топла вода с помощта на кухненска четка и поръсете с ленено семе и по желание с едра люспеста сол.
7. Изпечете хлебчетата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути, като след 10-тата намалите температурата на 180 градуса.
Поднесете още топли на вашата трапеза.
Добър апетит! Диетичните хлебчета с лен са готови.