Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Диетични хлебчета с лен

Диетични хлебчета с лен

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Диетични хлебчета с лен
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
43 мин.
Порции
16
"Допълнете обяда или вечерята си с диетични хлебчета с лен"

Необходими продукти

  • ленено семе - 50 г + за поръсване на хлебчетата
  • овесени ядки - 40 г
  • брашно от спелта - 400 г
  • брашно от твърда пшеница - 150 г
  • вода - 330 мл
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • мая - 15 г жива
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Смелете заедно лененото семе и овесените ядки. Смесете ги с двата вида брашно и малко сол.

2. Разтворете маята в 100 мл от водата и сипете при брашната, заедно със зехтина.

3. Замесете тесто, като по преценка си добавяйте още малко течност, за да не е твърдо.

Месете с кухненски робот 3 минути или на ръка-6 мин.

4. Върнете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час.

5. От втасалото тесто откъсвайте парченца и оформяйте хлебчета. Подреждайте ги на малко разстояние в тава покрита с хартия за печене или леко намазнена.

Оставете ги да втасат повторно и бухнат. Няма да увеличат обема си толкова, колкото биха ако са от бяло брашно.

6. Намажете с топла вода с помощта на кухненска четка и поръсете с ленено семе и по желание с едра люспеста сол.

7. Изпечете хлебчетата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути, като след 10-тата намалите температурата на 180 градуса.

Поднесете още топли на вашата трапеза.

Добър апетит! Диетичните хлебчета с лен са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: