Пръжките са хранителен продукт, познат и обичан в цяла България. Нарича се както пръжки, така и джумерки, а в други страни в Европа, особено на Балканите, носи различни имена.
На практика това са малки хрупкави парчета свинско шарено месо или сланина, стопени чрез изпържване. У нас представляват вторичен продукт от производството на свинска мас, както за кулинарна, така и за битова употреба.
Употреба на свинските пръжки
Пръжките се осоляват и може да се консумират както самостоятелно, така и като добавка към качамак, тутманик, различни ястия, както и като мезе.
Използват се при провеждане на режим с нисковъглехидратно хранене, защото не съдържат никакви въглехидрати. В съдържанието им се намират мазнини, протеини и доста калории.
Как се правят свински пръжки стъпка по стъпка
Непретенциозните, но много вкусни пръжки са лесни за приготвяне и за новаци в кухнята.
Необходими продукти за пръжки
- 1 килограм сланина, като е добре по нея да има малко месо
- Вода
- Сол на вкус
- Червен пипер по желание
Приготвяне на пръжки стъпка по стъпка
Сланината се нарязва на квадратчета със страна 2 или 3 сантиметра.
Поставят се в тенджера и се налива вода колкото да се покрият.
Поставят се на котлона и се оставят с леко отхлупен капак, за да не кипнат при завиране, като от време на време се разбъркват.
Когато останат на мазнина, парченцата се смаляват на 1/3 и тогава от мазнината се отсипва като се оставя само малко от нея, колкото да ги покрие.
Добавя се солта, червения пипер и се пържат до придобиване на жълтокафяв цвят. Тогава са готови за консумация.
Няколко идеи за консумиране на пръжки
Традиционно свинското месо у нас се обработва през зимния сезон. Тогава се правят пръжките и консумацията им е основно с типичните зимни ястия.
Освен като добавка към всеки топъл качамак, интересна идея е да се консумират с вид кето хляб или с препечени филийки. Хрупкавата им структура е това, което прави пръжките деликатес, стига да се изпържи свинското точно колкото е нужно.