Карфиолът или още цветното зеле е чудесен зеленчук, нежен и полезен със съдържанието на витамини В1 и В2, захари и белтъци. Ястията от него имат висока хранителна стойност и затова всяка рецепта с него обогатява хранителната ни диета.
Освен в туршии и салати, карфиолът може да се сготви на различни ястия. Кюфтетата от карфиол в еър фрайър са здравословна и полезна храна, защото не се пържат в сгорещено олио, а се пекат без или с минимално количество мазнина с горещ въздух, стават бързо и са много вкусно блюдо.
Ето една рецепта за карфиол в еър фрайър:
Необходими продукти:
1 глава карфиол
100 грама сирене
3 яйца
Връзка магданоз
3-4 скилидки чесън
Черен пипер
Сол
Приготвяне:
Карфиолът се разделя на розички, пуска се в гореща вода да омекне. След това се измива със студено вада и се реже на ситно. Сиренето се натрошава, връзката магданоз се реже на ситно и се смесват с карфиола. Добавят се яйцата и се овкусяват с черен пипер и сол. Сместа трябва да се получи гъста като кайма и при нужда се добавя брашно.
Оформят се кюфтета от карфиол и се поставят в уреда еър фрайър, като може да се добави и малко мазнина.
Кюфтетата се готвят 15 минути до пълна готовност, като при изваждането им не е нужно да се поставят върху домакинска хартия, която да поеме мазнината, защото такава не се отделя.
Вкусните зеленчукови кюфтенца са много лека храна, която позволява и по-големи порции. Те са здравословни, защото не се пържат, а се приготвят с нова технология с циркулиращ горещ въздух, позволяваща здравословно приготвяне на храната. Идеални са за всякакви вегетариански бургери.
Кюфтенцата от карфиол може да се предложат с гарнитура от свежа зелена салата, гарнирани с нарязани домати и краставици или други свежи зеленчуци. Гарнитурата позволява и други варианти.
Тази вкусна рецепта с карфиол е толкова проста за изпълнение, че е във възможностите и на начинаещ кулинар. Уредът не допуска грешки в приготвянето на рецептата, а времето за нейното изпълнение я поставя сред аламинутите в кухнята, които приятно разнообразяват менюто.
Ако и вие сте почитатели на хрупкавия зеленчук, опитайте също: