Edin.bg»Статии»Вкусно»Домашен чесън на прах: как да си го направим сами вкъщи?

Домашен чесън на прах: как да си го направим сами вкъщи?

EvgeniaEvgenia
Новак
148
Домашен чесън на прах: как да си го направим сами вкъщи?

Наличието на чесън на прах в кухненския шкаф за подправки, може да бъде изключително от полза. Чесънът на прах е добра алтернатива, която трябва да се има под ръка, като резервен вариант за моменти, когато сте без пресен чесън. Той се комбинира лесно с другите сушени билки и подправки.

Идеален е за овкусяване на смлени меса, тъй като парчета нарязан, пресен чесън няма да омекнат в смлени меса, които се приготвят за кратко, като всякакви кюфтенца, разнообразие от сосове и др. Вместо това е добре да се използва чесън на прах, за да разпръсне вкуса в цялата смляна, месна смес.

Също така се разтваря във всякаква течност. Прахообразният чесън се разтваря, когато се инкорпорира с течности, което го прави идеален ароматизатор за маринати, вкусни салатни дресинги и саламури.

Добавя аромат, като подправка. Чесънът на прах може да се поръси и върху почти всичко, от пица до пуканки, чеснова супи, меса, зеленчуци и прочие, които могат да бъдат овкусени по-добре с допълнителен вкус на чесън.

Съвети за дехидратиране на чесъна

Ако се отглежда чесън или се купува в насипно състояние и има изобилие от него, може да си струва усилието да се превърне излишъка в чесън на прах, преди да се развали. Ето съвети, които да помогнат да се превърне пресния чесън в чесън на прах:

Може да се използва дехидратор, който е ценен кухненски инструмент за запазване на реколта. За дехидратиране на малки партиди, дехидратора ще послужи добре.

Ако няма наличен дехидратор за храна, може да се изсушат резени чесън, като се прекара игла с конец през чесъна и се остави висящ на въздух. Трябва скилидките чесън да имат разстояние между тях, така че да изсъхнат равномерно. Може също така да се използва фурната за сушене на чесън, като се използва една от най-ниските настройки за топлина (67-93°C).

Скилидките чесън трябва да са нарязани на еднакви парчета, така че да изсъхнат с еднаква скорост. Ако резените чесън са с различна дебелина, трябва да се провери дехидратора няколко пъти по време на процеса на сушене и да се отстранят парчетата, които са готови преди останалите.

Как се прави чесън на прах

Ако редовно се дехидратира много чесън, може би си струва да се инвестира в резачка за чесън.

Дехидратирането е хубаво да става, в добре проветриво помещение.

Миризмата на чесън ще прониква в дома. Ако позволява, е препоръчително да се постави дехидратора в зона, която е много добре вентилирана, като например верандата.

Дехидратирането на чесъна може да отнеме до 12 часа, в зависимост от нивото на влажност във въздуха и колко тънко е нарязан чесъна. Добре е да се изключи дехидрататора, през нощта по средата и да се стартира отново на следващия ден. Дехидратира се, докато чесъна “щракне”, когато го огънат.

Начин на приготвяне на чесън на прах в дехидрататор

Разделя се чесънът на скилидки

Отстраняват се скилидките от главата на чесъна. Премахват се люспите и се нарязват тънко.

Поставят се нарязаните на тънко скилидки чесън, върху в дехидрататора.

Поставят се резените чесън, върху екраните на дехидратора и се дехидратира на ниска температура, докато чесъна изсъхне.

Смила се сухият чесън на прах

Сушен чесън на флейки
Снимка: pixabay.com

Използва се хаванче за чесън и чукало, висококачествен блендер, мелница за подправки или кафемелачка, за да се смели дехидратираният чесън.

След това се пресява през цедка, за да се отдели чесъна на прах от чесновите люспи. По-големите парчета са идеални за използване в супи и яхнии, където те ще се омекотят и ще добавят много вкус.

Съхранение на чесъна на прах

Чесънът на прах се съхранява в стъклен съд с херметически затворен капак на тъмно и хладно място. Правилно изсушеният и съхраняван чесън на прах няма да се развали, но вкусът намалява с течение на времето.

Добавя се чаена лъжичка сурови зърна ориз, в контейнера с чесън на прах. Оризът ще абсорбира излишната влага и ще помогне да се предотврати слепването на чесъна. Оризът се отстранява, преди да се използва чесъна на прах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest