Edin.bg»Статии»Вкусно»Постни сладкиши с ябълки по време на коледните пости

Постни сладкиши с ябълки по време на коледните пости

Постни сладкиши с ябълки по време на коледните пости

Постенето е религиозен обичай, при който се изпълнява определен начин на хранене в специфично време от годината. Според вида на поста се изключват определени продукти, като обикновено това са месото и производните на него храни.

Изключването на определени продукти по време на постенето може да създаде затруднения в приготвянето а сладки ястия. Въпреки това постните сладкиши са абсолютно възможна мисия за изпълнение, когато се подберат правилните съставки и комбинацията между тях. Ябълките са един от най-предпочитаните плодове за приготвянето на сладкиши. Те притежават наситени и универсални вкусови качества, които лесно се съчетават с различни продукти.

Ето няколко идеи как да си приготвите вкусен постен сладкиш с ябълки:

Постен ябълков пай

Паят е първият сладкиш, с който свързваме ябълките. Рецептата може да се промени, така че да се изключат всички продукти, които не са типични за постенето.

Необходими продукти:

За тестото:

2 чаши брашно, 1/2 чаша растително масло (слънчогледово или кокосово), 1/2 чаша студена вода, Приблизително 1/2 ч.л. сол

За плънката:

4-5 ябълки, нарязани на тънки филийки, 1/2 чаша захар или подсладител по избор, 1 ч.л. канела, сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

За тестото:

В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете растителното масло и разбъркайте, докато сместа започне да придобива текстура на груби късчета. След това добавете студената вода постепенно, разбърквайки, докато тестото започне да се формира.

Прехвърлете масленото тесто върху повърхност с брашно и го замесете, докато стане гладко. Не овлажнявайте тестото твърде много, за да бъде лесно за работа. Оформете тестото в топката, обвийте я в пластмасово фолио и оставете да почива в хладилника за 30-60 минути.

За плънката и приготвяне на пая:

Сладкиш с ябълки постен

Предварително загрейте фурната до 180 °C. След това в голяма купа смесете нарязаните ябълки, захарта, канелата и сокът от лимона. Оставете плънката настрани за малко, докато се работи с тестото.

Разделете тестото на две части - по-голяма за дъното и по-малка за горния слой на ябълковия пай. Разточете по-голямата част на тестото в кръгла форма, достатъчно голяма, за да покрие дъното и страните на тавата за пай.

Поставете тестото в тавата и подредете плънката от ябълки върху него. Разточете по-малката част на тестото и покрийте плънката. Накрая запечете пая в предварително загрята фурна за около 40-45 минути или докато кората е златиста.

Ябълкови рула със сурово брашно

Рулата с ябълки са страхотен вариант за свеж, лек и постен сладкиш. За неговото приготвяне са ви необходими:

Нужни продукти:

2 чаши сурово брашно (например от бадеми или орехи), 1 чаша сушени ябълки, накиснати за няколко часа във вода и изцедени, 1/2 чаша стафиди, 1/2 чаша орехи или лешници, нарязани, 1/4 чаша сироп от агаве или нектар от кокосов цвят, 1 ч.л. канела, ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Първо, в блендер или хранителен процесор смесете суровото брашно, накиснатите ябълки, стафидите, орехите, сиропа от агаве, канелата и ваниловия екстракт. Разтопете сместа върху фолио и изравнете. Накрая сгънете ябълковото руло и оставете да се втвърди в хладилника за няколко часа преди сервиране.

Ябълкови топчета със сушени плодове

Постни сладкиши с ябълки

Топчетата със сушени плодове и ябълки са креативна и лесна рецепта за постен сладкиш. За нея си пригответе:

Необходими продукти:

2 чаши сушени ябълки (накиснати за 1-2 часа и изцедени), 1 чаша ядки, (бадеми, лешници, орехи), 1/2 чаша сушени кайсии или смокини, 1/4 чаша суров какаов прах, 1/4 чаша кокосово масло, ванилов екстракт, кокосови стърготини за овалване

Начин на приготвяне:

В блендер смесете сушените ябълки, ядките, сушените кайсии или смокини, какаовия прах, кокосовото масло и ваниловия екстракт, докато получите хомогенна смес.

След това оформете малки топчета от сместа и ги оваляйте в кокосови стърготини. Оставете топчетата в хладилника за около час преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest