Edin.bg»Статии»За Дома»Подрязване на овошки - правилно време и начин

Подрязване на овошки - правилно време и начин

Подрязване на овошки - правилно време и начин
Снимка: jackal211 / pixabay.com

Подрязването на овошките е един от ключовите процеси при поддържане на здравето и естетическия им външен вид. Някои положения в този процес са особено важни.

Подрязването подкрепя не само здравословния растеж на дървото, но допринася и за обилно цъфтене. Тази практика стимулира растежа на нови пъпки и оформяне на короната.

Необходимо е използване на различни техники за подрязване при различни видове дървета. Правилната поддържа осигурява силата и здравината на дърветата, както и ви гарантират, че ще имате богата реколта за своите плодови десерти и вкусни ябълкови сладкиши например.

Защо се подрязват овошките?

Подрязването на излишните клони позволява на дървото да насочи енергията си към развитието на основни структури. Така подрязването се оказва стимул за:

- Цъфтенето - стимулира се създаването на нови пъпки, които после се превръщат в цвят

- Формата - естетическия вид на дървото се променя положително

- Болести - премахването на болните части предпазва дървото от цялостно заболяване

Типове подрязване на овощните дървета

Най-подходящите сезони се определят от типовете резитба.

Пролетна резитба

Пролетна резитба на овошките
Снимка: 4993578 / pixabay.com

Този момент е най-подходящ за оформяне на короната на младото дърво. Освен това стимулира растежа преди настъпването на активния сезон.

Зимна резитба

Тогава се премахват увяхналите и болни клони. Дърветата се подготвят за зимуване.

Лятна резитба

Лятната резитба на овошките контролира растежа на дървото, намалява нуждата от поддръжка на дървото през следващите сезони и се явява стимул за по-ранно плододаване.

Време за подрязване на овошките

Най-подходящото време на подрязване на овошките е, когато дървото е в покой. Това обикновено е късно зимата или рано през пролетта. Това предотвратява стреса върху дървото и минимизира инфекциите.

Правила при резитба на овошките

Резитбата при овошките започва от най-студеноустойчивите видове. Това е времето от края на октомври и продължава през цялата зима, но спира щом температурите паднат под 5 градуса под нулата.

Овощни дървета
Снимка: AlkeMade/ pixabay.com

Началото на пролетната резитба трае до началото на цъфтежа и започва с летните и устойчивите на измръзване есенно-зимни сортове - ябълки, круши и костилкови овошки, които се режат през март, а прасковите - по време на бутонизацията.

Резитбата, която се прави за формиране на короната, подпомага изграждането на здрав скелет на дървото. Най-силна резитба се прави на прасковите, ябълките, крушите, сливите, най-слабо е при черешите и кайсиите.

При този начин на поддръжка се оказва влияние и върху още един проблем - алтернативното плододаване. При него едната година дървото може да даде много плод и не успява да заложи плодни пъпки и затова следващата година ражда много малко или никакви плодове.

След подрязване на овощни дървета

Нужно е след подрязването дървото да се наблюдава за признаци на замърсяване през студените месеци, което може да навреди на новите филизи и семена.

Нужно е и дървото да се натори, както и да се поддържа влагата на почвата според нуждите на конкретния вид овошка.

Вижте също така кога се пресаждат новите цветя и как да съхраним букетите по-свежи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest