Сещате ли се за песента от 2017 г. на Таралеща, в която се пее „А лятото е само наужким, замирише ли на печени чушки…“? Да, с настъпването на есента от почти всеки дом започва да се долавя аромата на любимите печени чушки и бабината пържени пиперки. Сезонът на чушките е към края си, което ни подсеща, че ни предстои съхраняването им за зимата.
С това кратко въведение ще ви покажем по какъв начин можете да съхраните летните чушки чак до настъпването на новия им сезон. Все пак сигурно сте чували, че те са невероятен източник на витамин С, а по съдържание на аскорбинова киселина задминават както лимоните, така и ябълките.
Замразяване на пресни чушки
Преди да замразите чушките е важно да помислите за какви цели ще ги използвате- за запечени пълнени чушки, за пица, салати, гарнитури или пък супи. Най-добре е да сте подготвени за всякакви варианти и в зависимост от това да нарежете чушките на резени (за салати и основни ястия), на кубчета (за супи) или пък да оставите цели (за пълнене и др.).
Важно е те да са добре измити и подсушени преди да ги замразите и поставите в пликчета или контейнери. Чушките, които искате да оставите цели, е добре за кратко да бланширате, като сте премахнали семето им, да ги подсушите и после да ги подредите плътно една в друга или една до друга в пакет. Не забравяйте да поставите и надписи на самите пликове или контейнери за по-дълго съхранение на чушки.
Замразяване на печени чушки
Логично е, че за да замразите печени чушки, то трябва първо да ги опечете. Това става както в чушкопек и върху тенекия над огън, така и във фурната. Повечето специалисти са на мнение, че чушките не трябва да се белят, за да могат да съхранят по-добре вкусовите си качества. Само премахнете семето им, опечете ги, подсушете ги, поставете ги в пликове и ги мушнете във фризера.
Мариновани печени чушки
Има най-разнообразни рецепти за мариноване на печени чушки, но в случай, че не ви се тършува толкова из интернет пространството или готварските книги, то ще ви предложим вариант, при който грешки не стават.
Опечете около 1 кг чушки и ги обелете. Преместете ги в тава или широк съд и добавете към тях 10 г сол, 15 г захар, нарязан на кръгчета морков, 20 мл оцет, 35 мл олио, 7- 8 обелени скилидки чесън и ситно нарязан магданоз. Оставете съда в хладилника за няколко часа, като го покриете с фолио или му поставите капак.
Разбърквайте от време на време внимателно, за да могат всички съставки да слеят вкуса си. После подредете чушките в буркани и долейте от маринатата до ръба на бурканите. Затворете ги и стерилизирайте за около 10 минути.
Сушени чушки
Каква би била Бъдни вечер без любимите ни пълнени сушени чушки с боб? За да изсушите чушките трябва просто да ги оставите за няколко дни в щайга или друг подобен съд (да не са току- що набрани, купени или извадени от хладилника), да ги измиете, подсушите много добре и да ги нанижете на здрава връв през дръжките им. Окачете ги на достатъчно проветриво място и бъдете търпеливи. За разлика от замразяването, изсушаването на чушките не се случва толкова бързо.
Когато знаете как да съхраните чушките за дълго, може да си приготвите нещо вкусно с пиперки по всяко време.