Детокс супата е чудесен вариант за подпомагане на отслабването и пречистването на организма, тъй като се прави със зеленчуци като праз лук, домати, тиквички, моркови и зеле, които са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което помага за намаляване на глада и улеснява загубата на тегло.
Детокс супата също така съдържа големи количества витамини и съединения с диуретични и антиоксидантни свойства, които помагат за детоксикация на тялото и намаляват задържането на течности, а това води до загуба на тегло.
Детокс супата за пречистване и отслабване може да се използва като част от здравословен план за отслабване. За да отслабнете, е важно да поддържате здравословна, добре балансирана диета в допълнение към редовните физически упражнения 3 до 5 пъти седмично. Представяме ви 5 вкусни супи за пречистване и отслабване, с които да се подготвите за предстоящия плажен сезон:
Детокс супа с целина
Необходими продукти:
- 1/2 глава лук, нарязан на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 3 стръка целина, нарязани;
- 3 средни моркова, нарязани;
- 1 малка глава броколи, нарязани на ситно;
- 1 домат, нарязан;
- 6 чаши вода;
- 2 чаши нарязано зеле;
- 1 чаша кейл;
- 1 супена лъжица пресен джинджифил, обелен и нарязан;
- 1 чаена лъжичка куркума;
- 1/2 ч. л. канела;
- 1 супена лъжица зехтин;
- черен пипер на вкус;
- морска сол на вкус;
- сокът от 1/2 малък лимон.
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе 2 минути, като разбърквате от време на време. Добавете целината, морковите, броколите, доматите и джинджифила. Разбъркайте и оставете да се готви за 3 минути, като добавите 1/4 чаша вода в тенджерата. Добавете куркумата, канелата и сол и черен пипер на вкус.
Добавете останалата част от водата и оставете супата да къкри на тих огън за 10-15 минути или докато зеленчуците омекнат. Добавете кейла, зелето и лимоновия сок през последните 2-3 минути на готвене. Свалете от огъня и сервирайте веднага.
Супа от броколи

Необходими продукти:
- 300 г броколи;
- 1 среден картоф;
- 2 моркова;
- 1 праз лук;
- 1 средна глава кромид лук;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 2 супени лъжици нарязан кориандър;
- 1 л вода;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете броколите, праза, картофите и морковите. Загрейте зехтина в тенджера и добавете лука и чесъна. Оставете лука и чесъна да се сварят малко, преди да добавите картофите, праза, морковите и водата. Задушете, докато зеленчуците омекнат.
Добавете броколите в супата и гответе още 5 минути. Отстранете тенджерата от котлона и добавете кориандър, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и сервирайте.
Супа от тиква от нахут

Необходими продукти:
- 500 г тиква;
- 3 средни моркова;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 3 скилидки чесън, смлени;
- 3 чаши варен нахут;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- вода.
Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете тиквата за супата и морковите. Запържете лука и чесъна в тенджера със зехтин за 3 минути. Добавете 2 чаши нахут в тенджерата.
Добавете сол и черен пипер и вода, колкото да покрие зеленчуците. Оставете да заври и оставете да къкри за 15 минути. Използвайте миксер и пасирайте до гладкост. Добавете останалата част от нахута и оставете да къкри още 15 минути. Разбъркайте, докато се смесят и сервирайте веднага.
Супа от моркови и джинджифил
Необходими продукти:
- 5 моркова, едро нарязани;
- 2 см пресен джинджифил, нарязан;
- ¼ глава лук, нарязан на кубчета;
- 1 супена лъжица зехтин;
- ½ чаена лъжичка сол;
- черен пипер на вкус;
- 4 чаши вода.

Начин на приготвяне:
Запържете лука в тиган със зехтина. Добавете останалите съставки и гответе на умерен огън за 20 минути. Свалете от котлона и оставете леко да се охлади. Използвайте миксер, за да пасирате до гладкост. Сервирайте веднага.
Супа от цвекло и джинджифил
Необходими продукти:
- 4 средни цвекло;
- 1 малка глава лук, нарязана на кубчета;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- куркума на вкус;
- смлян джинджифил на вкус;
- вода.
Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете на кубчета цвеклото. Добавете зехтина, лука и подправките в тенджера и задушете до златисто. Добавете цвеклото и гответе още една минута. Добавете вода, колкото да покрие цвеклото, и оставете да къкри за около 15 минути. Свалете от котлона и пасирайте до гладкост. Сервирайте веднага.
Обичате ли да се храните вкусно и здравословно? Тогава непременно опитайте също тази крем супа с картофи и масло, бабината селска копривена чорба, гъста спаначена супичка с ориз и най-ароматната бистра агнешка курбан чорбица.