Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Статии»Вкусно»Защо да ядем риба?

Защо да ядем риба?

Защо да ядем риба?

Специалистите по хранене препоръчват два пъти в седмицата в менюто на всеки човек да има включени различни рибни блюда, било то рибка на скара, риба на фурна или рибени чорби и супи. Страните, които имат природни и климатични особености за отглеждане и улов на риба, а това е свързано с традиции в консумацията на рибни продукти, са известни с дълголетието на населението си.

Това е така, защото рибата се отразява положително на здравословното състояние. Тя е сред най-лесно усвоимите храни от организма, защото съдържа белтъчини, ненатоварващи храносмилането.

Рибата има наистина забележителен хранителен състав, на който се дължат всички ползи от нейната консумация. Продължете да четете, за да разберете защо да ядете риба.

Хранителен състав на рибата

Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които предпазват организма от редица сериозни заболявания. Увеличеният прием на полиненаситени мастни киселини омега - 3 влияе положителна на мозъчната дейност и е бариера пред депресиите.

Рибата съдържа богатство от незаменими аминокиселини - фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин и други.

Сред витамините в съдържанието на рибата се открояват А, В1, В2, В12, С, Д, Е, К, РР.

Микроелементите в състава на рибата са представени от калия, магнезия, фосфора, сярата, цинка, йода, кобалта, медта, селена, мангана, флуора.

Рибата има висока хранителна стойност и в същото време тя не съдържа въглехидрати или вредни мазнини, а това я прави подходяща при диетичен режим.

Полза от редовната консумация на риба

Ползи от яденето на риба

Рибата има многостранно положително въздействие върху организма при нейната употреба. Тя оказва въздействие върху следните процеси:

- Рибата подобрява обмяната на веществата в тялото

- Консумацията на риба е полезна, защото поддържа нервната система

- Рибата намалява риска от рак

- Приемът на риба повишава имунитета

- Важно е да ядете риба, защото това разширява кръвоносните съдове и по този начин намалява опасността от атеросклероза и от образуване на тромбове

- Консумацията на риба снижава риска от сърдечни заболявания

- Рибата подпомага тялото при анемия

- Рибата подобрява работата на главния мозък

- Влияе положително на щитовидната жлеза, костите, скелета и ставите

- Подобрява зрението, състоянието на кожата, костите, ноктите и косата

Консумация на риба

Ползите от това да ядем риба като цяло са значителни, но специалистите предупреждават, че има малки разлики между морската и речната риба. Последната не съдържа йод и флуор. Затова морската риба се счита за по-полезна. Сред предложенията на морето мазни риби като сьомговата риба, рибата тон, обикновената скумрия и камбалата са най-подходящият избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest