Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Защо е полезно да ядем гъби?

Защо е полезно да ядем гъби?

Защо е полезно да ядем гъби

Гъбите са сред най-разпространените храни, които могат да намерят употреба в почти всяко ястие. Те са ароматни, вкусни и питателни. С тяхна помощ лесно можете да приготвите гъбени супи, салати, гъбена яхния и вкусни пици и много други.

Заради богатия им състав специалистите по здравословно хранене ги препоръчват на вегетарианците, но истината е, че гъбите са ценен продукт за всички.

По света има изключително голям брой сортове гъби, от които над 100 000 се считат за годни за консумация и са медицински ценни.

Защо е толкова полезно да ядем гъби?

Те съдържат фибри, витамини В1, В2; B3, B5, B6, B9, мед, желязо, магнезий, фосфор, калий, селен и цинк. Вкусните гъбки също са богати на вода, въпреки че на пръв поглед изглеждат доста сухи.

Гъбите са полезни, защото имат противовъзпалително, диуретично, антисептично и антибактериално действие, като се използват от лечители и лечители в продължение на хиляди години. 

Въпреки че нямат хлорофил като растенията и не са много богати на калций, те имат почти всички витамини и минерали, абсолютно необходими за нашето тяло.

Полезна супа от гъби

На първо място, те имат диуретична роля, богати са на антиоксиданти и фибри. Тази формула ви помага да отслабнете, да премахнете излишната вода, да детоксикирате тялото си, да регулирате чревния транзит, да се отървете от запек или лошо храносмилане.

Съдържанието на активни вещества, а именно антиоксиданти, витамини и минерали, придава на гъбите дори противоракова роля. Гъбите ни помагат в борбата със свободните радикали, укрепват имунната система, предпазват ни от инфекции и разпространение на тумори, съобщава doc.ro.

Гъбите се готвят лесно и бързо, като са идеални за хранене в движение. Те могат да се консумират сурови, но също така и варени, гъби на скара, печени или на пара. Пълнените гъби са ефектно и много апетитно предястие за гости.

Можете да ги задушите с малко лук и ситно нарязан домат и имате лека, безмесна вечеря, готова само за 15 минути.

Съхранение на гъби

Съхранение на гъби

Може да има разликата в правилата за съхранение на гъби според техния вид. Но обикновено общото е, че се държат на хладно и тъмно. Ако сте ги купили в опакована с фолио тарелка, направете няколко дупчици в опаковката, за да могат гъбите да дишат. Ако сте купили пресни и качествени гъби, те могат да се съхраняват 1 седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest