Според диетолозите пилешките воденички трябва редовно да присъстват в менюто, защото са източник на протеини, витамини от група В, в това число холин, ниацин, рибофлавин. Съдържат също минералите калий, желязо, мед, селен, цинк, магнезий и манган. В същото време не съдържат въглехидрати и фибри.
Една порция от тези пилешки вътрешности дава на тялото 20 процента от нужния витамин В12. Воденичките на пилето са полезни за възрастни хора, страдащи от анемия и стомашно-чревни разстройства, както и за вегани, всички страдащи често от дефицит на В12.
За да се приготвят различни рецепти с воденички, те най-често се сваряват предварително, за да омекнат.
Варене на пилешки воденички
Воденичките на пилето се варят в тенджера под капак и на тих огън около 40-50 минути. Понякога е необходимо повече време и то може да достигне до 1.5 часа според качеството на този субпродукт.
Подготовката за варенето включва измиване и почистване на воденичките от жилите и мазнините, а след това поставянето им във вода. Образуваната пяна се премахва с решетъчна лъжица.
Пилешките воденички може да се сварят и в тенджера под налягане.

Основните правила за приготвяне на пилешки воденички включват:
- Изборът на воденички е важен, трябва да бъдат розовеещи, а не да жълтеят или сивеят
- Преди сотиране със зеленчуци или други продукти, с които ще се готвят, пилешките воденички трябва да се сварят като се поставят в студена вода. Готовността им се проверява като се разрязват с нож. Ако е омекнала и позволява да се дъвчи, значи е готова.
- За да не развали вкуса на ястието от воденичките трябва да бъдат внимателно отстранени жлъчните мехури
- Посоляването става в самия край на термичната обработка, защото иначе стават сухи и жилави
Какво да сготвим с пилешки воденички
Супа с воденички
Супичката с пилешки воденички е класика сред течните храни. Обикновено се готви като пилешката супа, като към субпродукта се добавят зеленчуци, ориз, фиде и се застройва с яйце. Вариациите на съставки обаче са многобройни.
Ястия с пилешки воденички

- Воденичките с масло заемат челно място сред възможните ястия, като се добавят различни подправки за овкусяване.
С този продукт може също са се приготви:
- кавърма от воденички в гювечета
- воденички с картофи
- с различни зеленчуци
- на фурна
Много други рецепти за включване на субпродукта в ястия са възможности, които правят воденичките на пилето добра опция за готвене на пилешко месо и продукти от пилето.
Вижте също важни съвети как се чистят воденички.