Edin.bg»Статии»Вкусно»Какво да сготвим за Бъдни вечер

Какво да сготвим за Бъдни вечер

редакция:
Какво да сготвим за Бъдни вечер

Бъдни вечер е не просто вечер или вечеря, а един от най-почитаните празници за всички християни. Макар и позабравени, тя е известна и с други имена като Малка коледа, Детешка Коледа, Суха Коледа, Мали Божич и дори Наядка. Последното вероятно се свързва именно с вкусните гозби, които се предлагат на Бъдни Вечер.

За разлика от Гергьовден, когато на трапезата се очаква да има изпечено агне или пък от Никулден, когато се очаква да има пълнен шаран, то блюдата на Бъдни вечер са само постни. Ако имате достатъчно въображение и кулинарен усет, вашата трапеза би могла да се превърне в радост за очите и небцето, и то не само за вегетарианците и веганите.

Традицията повелява на масата за Бъдни вечер да бъдат сервирани нечетен брой ястия, като минимумът е 7 броя. Колкото повече съумеете да измислите, толкова по-богата ще е трапезата ви за Бъдни Вечер.

Ето няколко идеи какво да приготвите за Бъдни вечер. Може да ги „облагородите“ или пък напасвате спрямо вашите лични предпочитания.

Питка за Бъдни вечер

Не можете да посрещнете Бъдни вечер без питка (погача), направена без яйца и мляко (най-често содена питчица), в която да има поставена паричка. Питката трябва да има кръгла форма и да е украсена с християнски символи.

Тя се разчупва от най-възрастния член на семейството, като първата част се оставя за къщата (според някои традиции първата част е за Богородица, а втората за дома), а останалата питка се раздава сред членовете на семейството като се започва от най-възрастния и се завършва до най-младия.

Ако имате възможност, може да приготвите и вкусна баница за Бъдни вечер - традиция, която се спазва в много части на страната, и може да бъде уважена и във вашия дом.

Салати за Бъдни вечер

Салати за Бъдни вечер

Излишно е да ви напомняме, че по това време на годината не е добра идея да поднесете на масата любимата ви шопска или овчарска салата. Просто няма как да се сдобиете със свежи сезонни зеленчуци. Наблегнете на типично зимните салати като салата от зеле и моркови, печени чушки, картофена салата (можете за разнообразие да добавите и кисели краставички и маслини), салата от зрял фасул или пък салата от червено цвекло.

В никакъв случай не забравяйте да поднесете на трапезата туршия или пък салата от кисело зеле, поръсено с малко червен пипер. Те ще са истинска наслада за душата, особено ако са домашно приготвени, а не „купешки“.

Супи и чорби за Бъдни вечер

Най-подходящите за Бъдни вечер чорби са тези от боб или леща. Ако искате да сте по-креативни можете да приготвите и супа от нахут или крем-супа от гъби или червена леща. Последната е особено подходяща за направата на крем-супи.

Основни ястия за Бъдни вечер

Основни ястия за Бъдни вечер

За основно ястие можете да поднесете изпечено на фурна кисело зеле, към което сте добавили и няколко сушени чушки. Оризът с праз също присъства традиционно на трапезата за Бъдни вечер, както и боб с кисело зеле, яхния от леща или боб, картофени кюфтета или картофена яхния, варено жито т.н.

Най-популярното основно ястие за Бъдни вечер обаче са пълнените пиперчици и ретро сармички. Чушките можете да напълните с плънка от ориз, с боб или пък с картофи и праз. По отношение на сармите можете да експериментирате също, но отново с безмесна плънка - ориз, булгур, нахут и т.н. Също така можете да приготвите както зелеви сарми, така и лозови.

Постни десерти за Бъдни вечер

Тиквеникът и баклавата се приготвят традиционно за Бъдни вечер. А защо не и сладкиш от ябълки или круши. Което ни подсеща да не забравите да сервирате на масата и ошав или поне някакви сушени или пресни зеленчуци, както и ядки. Сладостите за Бъдни вечер са най-разнообразни.

Желаем ви не само добър апетит, но и чудесно празнично настроение!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest