Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени питки»Обикновена содена питка за Бъдни вечер

Обикновена содена питка за Бъдни вечер

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Обикновена, но пък ефектна содена питка за Бъдни Вечер - както традицията повелява"

Необходими продукти

  • газирана вода - 250 мл
  • брашно - 400 грама бяло
  • захар - 2 равни ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • тесто за декорация
  • нишесте - 1 - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.лъжици
  • вода - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В следващите редове ще видите как да си направите страхотна содена питка, която е задължителна част от трапезата на Бъдни вечер.

Смесете в подходяща купа захарта, брашното и солта. В средата направете кладенче и сипете вътре олиото и газираната вода.

Сипете оцета в чашка и угасете вътре содата за хляб. Щом шупне, добавете я при брашното заедно с бакпулвера. Разбъркайте до получаване на топка тесто, което леко лепне.

Намазнете с олио ръцете си, след което оформете малка питка с приблизителен диаметър 24 см.

Сложете хартия за печене върху тава и отгоре поставете тестото.

Пригответе си тестото за декорация на питката. Замесете посочените продукти, от които ще се получи меко като пластилин тесто. Разточете го и изрежете желаните формички за декорация.

Украстете питката и я надупчете на няколко места с вилица. Печете тестото в загрята на 170-180 градуса фурна за около 35-40 минути или до готовност.

Извадете готовата питка от тавата и я намажете с растително масло. Покрийте с чиста кърпа, за да може да омекне.

Обикновената содена питка за Бъдни вечер е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: