Начин на приготвяне
В следващите редове ще видите как да си направите страхотна содена питка, която е задължителна част от трапезата на Бъдни вечер.
Смесете в подходяща купа захарта, брашното и солта. В средата направете кладенче и сипете вътре олиото и газираната вода.
Сипете оцета в чашка и угасете вътре содата за хляб. Щом шупне, добавете я при брашното заедно с бакпулвера. Разбъркайте до получаване на топка тесто, което леко лепне.
Намазнете с олио ръцете си, след което оформете малка питка с приблизителен диаметър 24 см.
Сложете хартия за печене върху тава и отгоре поставете тестото.
Пригответе си тестото за декорация на питката. Замесете посочените продукти, от които ще се получи меко като пластилин тесто. Разточете го и изрежете желаните формички за декорация.
Украстете питката и я надупчете на няколко места с вилица. Печете тестото в загрята на 170-180 градуса фурна за около 35-40 минути или до готовност.
Извадете готовата питка от тавата и я намажете с растително масло. Покрийте с чиста кърпа, за да може да омекне.
Обикновената содена питка за Бъдни вечер е готова.