Edin.bg»Статии»Вкусно»Какво да сготвим с кисело зеле?

Какво да сготвим с кисело зеле?

Сарми от кисело зеле

Киселото зеле е традиционен продукт в българската кухня, който намира множество приложения през зимните месеци.

Освен че е изключително вкусно, киселото зеле е богато на витамини С и К, пробиотици и антиоксиданти, които подпомагат имунната система през студените месеци. В българските домове киселото зеле е основа за приготвяне на редица традиционни ястия, които носят уют и усещане за принадлежност.

Ето няколко класически рецепти с кисело зеле:

Сарми с кисело зеле

Сармите са едно от най-обичаните ястия с кисело зеле. Те са подходящи както за празнична трапеза, така и за ежедневието.

Необходими продукти:

1 средно голяма зелка кисело зеле

500 г кайма (смес или телешка)

100 г ориз

1 глава лук

2 с.л. олио

Червен пипер, сол, черен пипер, чубрица на вкус

Начин на приготвяне:

Отделете зелевите листа и отстранете дебелите жилки.

Загрейте олиото в тиган и задушете ситно нарязания лук. Добавете каймата и разбъркайте, докато се раздроби.

Сложете ориза и подправките, след което разбъркайте добре.

Завийте плънката в зелевите листа, оформяйки сарми. Подредете ги в тенджера, залейте с вода и притиснете с чиния.

Варете на слаб огън около 1 час и се насладете на невероятни вкус на домашните сармички с кисело зеле.

Кисело зеле с ориз

Ориз с кисело зеле

Леко и вкусно ястие, подходящо както за основно, така и за гарнитура.

Необходими продукти:

1/2 зелка кисело зеле

1 ч.ч. ориз

1 глава лук

2 с.л. олио

Червен пипер, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете зелето на ситно и го задушете в олио, докато омекне.

Добавете нарязания лук и червения пипер.

Сложете ориза и разбъркайте добре, след което налейте 2 чаши вода.

Варете на слаб огън, докато оризът с киселото зеле поеме течността.

Свинско с кисело зеле

Кисело зеле със свинско

Тази комбинация е класика за зимната трапеза и носи усещане за уют и топлина.

Необходими продукти:

1 кг свинско месо (шарено)

1 средно голяма зелка кисело зеле

2 с.л. свинска мас или олио

Червен пипер, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на порции и го запържете до златисто в загрята мазнина.

Нарежете зелето и го добавете при месото, след като то се запържи.

Поръсете с червен пипер и разбъркайте.

Прехвърлете всичкото зеле със свинско в тава, налейте малко вода и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 2 часа.

Пуйка с кисело зеле

Кисело зеле с пуйка

Това ястие с кисело зеле е отличен избор за празнична трапеза.

Необходими продукти:

1 цяла пуйка (около 3-4 кг)

1 средно голяма зелка кисело зеле

100 г масло

Червен пипер, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете зелето и го задушете с масло в дълбок съд.

Напълнете пуйката със задушеното зеле и я зашийте с конец.

Намажете пуйката с масло, поръсете с подправки и я сложете в дълбока тава.

Около нея разпределете останалото зеле. Покрийте с фолио и печете на 170°C за около 3 часа крехката пуйка със зеле.

Кисело зеле с боб

Кисело зеле с боб

Това е пълноценно постно ястие с кисело зеле, богато на вкус и хранителни вещества.

Необходими продукти:

1 ч.ч. боб

1/2 зелка кисело зеле

1 глава лук

2 с.л. олио

Червен пипер, сол, джоджен

Начин на приготвяне:

Накиснете боба за няколко часа, след което го сварете до полуготовност.

Нарежете зелето и лука на ситно и ги задушете в олио.

Смесете зелето с боба, добавете подправките и налейте малко вода.

Прехвърлете в тава и печете на 180°C за около 40 минути. Ще получите невероятно вкусен боб със зеле - простичък, но много апетитен.

Вижте и други вкусни идеи с кисело зеле, които да приготвите в най-скоро време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest