Киселото зеле е традиционен продукт в българската кухня, който намира множество приложения през зимните месеци.
Освен че е изключително вкусно, киселото зеле е богато на витамини С и К, пробиотици и антиоксиданти, които подпомагат имунната система през студените месеци. В българските домове киселото зеле е основа за приготвяне на редица традиционни ястия, които носят уют и усещане за принадлежност.
Ето няколко класически рецепти с кисело зеле:
Сарми с кисело зеле
Сармите са едно от най-обичаните ястия с кисело зеле. Те са подходящи както за празнична трапеза, така и за ежедневието.
Необходими продукти:
1 средно голяма зелка кисело зеле
500 г кайма (смес или телешка)
100 г ориз
1 глава лук
2 с.л. олио
Червен пипер, сол, черен пипер, чубрица на вкус
Начин на приготвяне:
Отделете зелевите листа и отстранете дебелите жилки.
Загрейте олиото в тиган и задушете ситно нарязания лук. Добавете каймата и разбъркайте, докато се раздроби.
Сложете ориза и подправките, след което разбъркайте добре.
Завийте плънката в зелевите листа, оформяйки сарми. Подредете ги в тенджера, залейте с вода и притиснете с чиния.
Варете на слаб огън около 1 час и се насладете на невероятни вкус на домашните сармички с кисело зеле.
Кисело зеле с ориз
Леко и вкусно ястие, подходящо както за основно, така и за гарнитура.
Необходими продукти:
1/2 зелка кисело зеле
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
2 с.л. олио
Червен пипер, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на ситно и го задушете в олио, докато омекне.
Добавете нарязания лук и червения пипер.
Сложете ориза и разбъркайте добре, след което налейте 2 чаши вода.
Варете на слаб огън, докато оризът с киселото зеле поеме течността.
Свинско с кисело зеле
Тази комбинация е класика за зимната трапеза и носи усещане за уют и топлина.
Необходими продукти:
1 кг свинско месо (шарено)
1 средно голяма зелка кисело зеле
2 с.л. свинска мас или олио
Червен пипер, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на порции и го запържете до златисто в загрята мазнина.
Нарежете зелето и го добавете при месото, след като то се запържи.
Поръсете с червен пипер и разбъркайте.
Прехвърлете всичкото зеле със свинско в тава, налейте малко вода и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 2 часа.
Пуйка с кисело зеле
Това ястие с кисело зеле е отличен избор за празнична трапеза.
Необходими продукти:
1 цяла пуйка (около 3-4 кг)
1 средно голяма зелка кисело зеле
100 г масло
Червен пипер, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето и го задушете с масло в дълбок съд.
Напълнете пуйката със задушеното зеле и я зашийте с конец.
Намажете пуйката с масло, поръсете с подправки и я сложете в дълбока тава.
Около нея разпределете останалото зеле. Покрийте с фолио и печете на 170°C за около 3 часа крехката пуйка със зеле.
Кисело зеле с боб
Това е пълноценно постно ястие с кисело зеле, богато на вкус и хранителни вещества.
Необходими продукти:
1 ч.ч. боб
1/2 зелка кисело зеле
1 глава лук
2 с.л. олио
Червен пипер, сол, джоджен
Начин на приготвяне:
Накиснете боба за няколко часа, след което го сварете до полуготовност.
Нарежете зелето и лука на ситно и ги задушете в олио.
Смесете зелето с боба, добавете подправките и налейте малко вода.
Прехвърлете в тава и печете на 180°C за около 40 минути. Ще получите невероятно вкусен боб със зеле - простичък, но много апетитен.
Вижте и други вкусни идеи с кисело зеле, които да приготвите в най-скоро време.