Щи от кисело зеле

Щи от кисело зеле
19/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"С това щи от кисело зеле обикновено се поднасят с ушички за щи, кльоцки, кулебяка с елда, елдена каша, ватрушки или разтегаи"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 600 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 бр кромид
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 80 г краве
  • сметана - 100 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • магданоз - 2 бр. корен
  • магданоз - ½ връзка
  • копър - ½ връзка
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • бульон - 2 л месен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сложете ситно нарязаното и отцедено от сока кисело зеле, половината доматено пюре и 200 гр бульон или вода.

Захлупете я и задушавайте 1. 5 – 2 часа, като отначало задушаването трябва да е на максимална степен на огъня, а 5 минути след като зелето заври, го оставете на тих огън.

Прибавете към зелето изпържените в маслото настъргани корени и лук 10-15 минути преди края на задушаването.

В кипящия бульон изсипете задушеното зеле и варете30-40 мин.

В готовите щи добавете 2-3 скилидки, които сте стрили със сол.

Сервирайте щите, като в чиниите добавете сметана и наситнените копър и магданоз.

С щите от кисело зеле обикновено се поднасят с ушички за щи, кльоцки, кулебяка с елда, елдена каша, ватрушки или разтегаи.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: