Названието гювеч, използвано в кулинарен смисъл, навява веднага представа за вкусно ястие със зеленчуци и месо, типично за балканската кухня. Самото название идва от турски и има още едно значение - като название на глинен съд за приготвяне на задушени ястия.
Съществува обаче и название славянски гювеч, което обозначава ястие не по-малко популярно от гювеча. Приготвянето му е лесно и винаги се получава вкусно.
История и особености на славянския гювеч
Славянският гювеч, подобно на ястието, наречено само гювеч, се прави от месо и зеленчуци, като има и постен вариант. За разлика от обикновения гювеч, в разновидността, определена като славянски гювеч, има добавен ориз.
Това е едно от най-старите български ястия, но не е приготвяно винаги с това название. През Средновековието по нашите земи са приготвяли месо - агнешко, свинско, пилешко, телешко, смесено или риба със зеленчуци в гърне. Тъй като много зеленчуци не са били все още познати, в състава на ястието са присъствали бакла, гулия и други, заместени после от картофи, домати, чушки.
Съвременната рецепта на ястието славянски гювеч се избистря постепенно, като все още понякога съставките варират според региона, където се приготвя ястието.
Все пак има и класическа рецепта, която е позната на повечето любители на зеленчукови блюда.
Каква е класическата рецепта за славянски гювеч
Класическата рецепта за славянски гювеч се приготвя със свинско месо. Ястието е засищащо и с богат вкус и се определя повече като зимно.
Първото условие за вкусно ястие е да се избере подходящо месо. Трябва да е шарено, за да стане по-сочно блюдото. Зеленчуците е добре да се пресни, здрави, а през зимата се използват консервирани в буркан, специално за гювеч.
Необходимите продукти за славянски гювеч
600-700 грама свинско месо от плешката или врата
200 грама ориз
2 зелени чушки
4 печени червени чушки
300 грама накълцани домати
1 глава кромид лук
6 супени лъжици олио
6 стръка магданоз
1 чаена лъжица сол
Приготвяне на славянски гювеч стъпка по стъпка
1. Месото се нарязва на 5 равни части. Загрява се олиото в тенджера и се слага месото вътре. Пържи се 3 минути без да се обръща;
2. Лукът се нарязва на едро. След побеляването на месото, се добавя и лукът. Посолява се и се оставя да се задуши на слаб огън под капак за 10 минути;
3. Поръсва се с червен пипер и се добавят 400 милилитра гореща вода. Задушава се още половин час на слаб огън до пълно омекване на месото;
4. Добавят се нарязаните на кубчета зелени и печените червени чушки, заедно с 3-4 супени лъжици от доматите. Така се задушават още 10 минути;
5. Оризът се почиства и измива и се добавя в тенджерата. Наливат се 400 милилитра гореща вода и след като заври, всичко се премесва в глинен гювеч. Отгоре се изсипват останалите домати;
6. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за 30 минути.
Сервиране на славянски гювеч
Готовото ястие се сервира, като в чинията се прави канапе от ориза и върху него се слага месо и зеленчуци. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.